Strawberries and cream: een mooi projectje voor Moederdag

Janneke kookt Zelfs voor kinderhandjes is dit vrij eenvoudig te maken en vreselijk feestelijk.

Foto Merlijn Doomernik

Het was onlangs een smakelijk relletje in de Britse media: de Londense metro moest reclame voor Wimbledon verwijderen omdat daarop aardbeien met slagroom te zien waren. Het probleem zat hem in de strenge reclamecode die afgelopen februari in werking is getreden en die het afbeelden van junk food op reclame-uitingen in de Tube verbiedt.

Behalve geen burgers en geen snoep mag er helemaal niets meer worden afgebeeld met een hoog gehalte aan vet, zout of suiker. In de praktijk betekent de nieuwe regelgeving dat ook reclame voor boter, kaas, bacon, jam en voor Marmite – het complete Engelse ontbijt zeg maar – dient te worden geweerd. Dat is nog tot daaraan toe. Maar strawberries and cream? Dat raakte aan de Britse ziel.

CNN heeft een mooie infographic getiteld ‘Wimbledon Hunger Game’, waarop in kaart is gebracht wat en hoeveel er tijdens dit Grand Slam-toernooi wordt geconsumeerd. De cijfers zijn uit 2014, maar gek veel zal er sindsdien niet zijn veranderd. 28.000 kilo aardbeien gingen er dat jaar doorheen en 7.000 liter slagroom. In totaal kwam dat neer op 142.000 porties aardbeien-al-dan-niet-met-slagroom.

Er werden overigens evenveel flessen champagne ontkurkt als kilo’s fruit gegeten: 28.000. Verder is die zomer waarschijnlijk niemand van dorst of honger gecrepeerd tijdens het tennis kijken, gezien de 230.000 glazen Pimm’s, 350.000 koppen thee en koffie, 190.000 sandwiches, 15.000 bananen en 60.000 ijsjes op de teller.

De Britten maken zich al een tijd zorgen over hoe hun Wimbledon-aardbeien moeten worden geoogst als de Brexit eenmaal in werking is getreden, aangezien het grootste deel wordt geplukt door Oost- Europese arbeiders. Maar dat is weer een heel ander verhaal, en het wordt inmiddels tijd om te gaan koken. Of bakken eigenlijk, want dat is wat we gaan doen: een pavlova met aardbeien en slagroom. Lijkt mij een mooi projectje voor Moederdag, want zelfs voor kinderhandjes vrij eenvoudig te maken en vreselijk feestelijk.

Twee opmerkingen. Eén: strijk de meringuebodem niet te netjes glad. De pavlova is genoemd naar de Russische ballerina Anna Pavlova en mag er net zo fluffy uitzien als haar tutu. Twee: doe vooral geen suiker door de slagroom. De magie van een pavlova zit hem nu juist in de dans tussen die mierzoete bodem, het mildzoete fruit en de ongezoete room.

Pavlova met slagroom en aardbeien

Taart voor 8 – 10 personen:

225 g eiwit (witten van 7 of 8 eieren), 325 g fijne kristalsuiker, 2 tl citroensap, 1 el maïzena, 400 ml koude slagroom, 500 g aardbeien.

Verwarm de oven voor op 150 graden. Klop de eiwitten in een brandschone kom met een elektrische mixer tot er slappe pieken ontstaan.

Voeg lepel voor lepel de suiker toe en ga 5 minuten door met kloppen, tot het schuim dik en glanzend is en er, wanneer je de kloppers eruit trekt, stevige pieken in blijven staan. Spatel het citroensap en de maïzena erdoor.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en teken hierop een cirkel met een diameter van 20 - 22 cm. Stort hierop de meringue en spatel het uit tot een mooi ronde, maar piekerige taartbodem. Schakel de oventemperatuur terug naar 120 graden en schuif de bakplaat op de onderste richel. Schakel de oven na een uur en een kwartier uit en laat de meringue verder drogen in de afkoelende oven.

Na een uur of 4 - 5 is hij krokant aan de buitenkant en van binnen lekker chewy. Klop de slagroom lobbig. Spatel vlak voor het serveren de room over de pavlova en verdeel de aardbeien erover.