Prominente Spaanse politicus Rubalcaba overleden

De socialist werd bekend om zijn strijd tegen de Baskische terreurorganisatie ETA. Hij overleed vrijdag aan de gevolgen van een beroerte.

Archiefbeeld van Rubalcaba tijdens een PSOE-evenement in 2013.
Archiefbeeld van Rubalcaba tijdens een PSOE-evenement in 2013. Foto Fernando Elvarado/EPA

De Spaanse voormalige vicepremier Alfredo Pérez Rubalcaba is vrijdag op 67-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een beroerte. Dat heeft zijn partij, de socialistische PSOE, bekendgemaakt. Rubalcaba speelde een beslissende rol bij de ontwapening van de Baskische separatistische beweging ETA.

Rubalcaba was sinds het begin van de jaren negentig actief in de Spaanse politiek. In 2004 baarde hij een dag voor de verkiezingen opzien door te stellen dat de toenmalige regering tegen het volk had gelogen over de terroristische aanslagen in Madrid. De regering van de Partido Popular stelde namelijk dat ETA achter de aanslagen zat, terwijl dit in werkelijkheid een aan Al-Qaeda gelieerde groepering was.

De ETA is vorig jaar officieel ontbonden. De groepering heeft spijt betuigd.

Gooi naar premierschap

In 2006 werd Rubalcaba minister van Binnenlandse Zaken. In deze functie was hij belangrijk voor de totstandkoming van de wapenstilstand met ETA, die overigens enkele maanden later al verbroken werd door de extremistische Basken. In de jaren die volgden werden onder Rubalcaba’s hoede meerdere ETA-leiders opgepakt. In 2011 voerde de groepering haar laatste aanslag uit. Hetzelfde jaar beloofde ETA alle activiteiten te staken. Inmiddels is de groepering ontbonden.

In de jaren die volgden werd de politicus vicepremier en woordvoerder van de PSOE-regering. In 2011 deed Rubalcaba een gooi naar het premierschap, maar zijn partij verloor van de Partido Popular. In 2014 trok hij zich terug uit de politiek, de afgelopen jaren was hij actief als docent aan de Complutense Universiteit in Madrid.

De Spaanse premier Pedro Sánchez noemt zijn partijgenoot vrijdag een „man van de staat” die „zijn hele leven heeft gewijd aan het dienen van zijn land”. Rubalcaba laat zijn vrouw achter, ze hadden geen kinderen.