OM gaat opnieuw in de fout met delen van foto’s kroongetuige

Motorclub

Opnieuw heeft het Openbaar Ministerie per ongeluk foto’s gedeeld van een kroongetuige. Het gaat om foto’s van Tony de G., die getuigt in het onderzoek naar motorclub Caloh Wagoh. Dat bevestigt het OM na berichtgeving van het AD. Het is de tweede keer in korte tijd dat het OM foto’s van een kroongetuige per ongeluk opneemt in een strafdossier.

De foto’s van De G. waren toegevoegd aan het dossier dat was verstrekt aan de rechtbank en de advocaten van de verdachten. Volgens het OM zijn de foto’s verder niet verspreid en wisten zij al hoe de kroongetuige eruitziet. „Dus er is niets gedeeld wat niet al bekend was.” Desondanks betreurt justitie de gang van zaken. „Dit had niet mogen gebeuren.”

De G. legde vorig jaar in ruil voor strafvermindering bekentenissen af over zijn rol bij de liquidatie van Jaïr Wessels in juni 2017. Wessels was een bekende in het criminele circuit. Ook heeft De G. informatie verstrekt over andere moorden. Op basis van zijn verklaringen pakte justitie in november twee kopstukken van de motorclub op, op verdenking van betrokkenheid bij de liquidatie. Zij werden aangehouden bij een grote actie tegen Caloh Wagoh. Volgens het OM is de motorclub een criminele organisatie die zich schuldig heeft gemaakt aan geweldsmisdrijven en wapenbezit.

In april verspreidde het OM een foto van een andere kroongetuige, Nabil B. Die legde verklaringen af in de zaak tegen onder meer twee kopstukken van de Nederlandse cocaïnemaffia die nog gezocht worden. (NRC)