Noord-Korea

VS leggen beslag op groot Noord-Koreaans vrachtschip

De Verenigde Staten hebben beslag gelegd op een van de grootste vrachtschepen van Noord-Korea. Het vaartuig zou gebruikt zijn om steenkool te exporteren en zware machines te importeren, in strijd met internationale sancties. Het Amerikaanse ministerie van Justitie verklaarde donderdag dat het voor het eerst is dat beslag wordt gelegd op een Noord-Koreaans vrachtschip. Het gaat om het bijna 180 meter lange vaartuig ‘Wise Honest’. Het schip is ruim 17.000 ton zwaar en heeft volgens zijn registratie bij MarineTraffic een draagvermogen van bijna 28.000 ton. De bekendmaking komt kort nadat Zuid-Korea eerder donderdag meldde dat zijn noorderbuur vermoedelijk twee raketten heeft afgevuurd. Nog geen week geleden testte Pyongyang ook een aantal korteafstandraketten. (NRC)