Nederland steunt nabestaanden MH17 bij zaken tegen Rusland

Zij stellen Rusland aansprakelijk voor de ramp waarbij 196 Nederlanders omkwamen. De Nederlandse staat zal bij het Europese Hof gebruikmaken van het recht op interventie.

Het Nationaal Monument MH17 in Park Vijfhuizen tussen het gelijknamige dorp en luchthaven Schiphol.
Het Nationaal Monument MH17 in Park Vijfhuizen tussen het gelijknamige dorp en luchthaven Schiphol. Foto Bart Maat/ANP

De Nederlandse staat mengt zich in twee rechtszaken die nabestaanden hebben aangespannen tegen Rusland bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM). Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) vrijdagmiddag bekendgemaakt.

De ministerraad heeft besloten dat Nederland gebruik zal maken van zijn „recht op interventie” om zo het Hof te laten weten dat het de klagers steunt. Het is een ongewone stap, die volgens Rutte past „in het streven om degenen die verantwoordelijk zijn voor deze tragedie aan te pakken”.

De nabestaanden beschuldigen Rusland van het neerhalen van de MH17-vlucht boven Oost-Oekraïne in juli 2014. Ook zouden de Russen vervolgens internationale pogingen tot waarheidsvinding hebben tegengewerkt. Bij de ramp kwamen alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Twitter avatar MinPres Mark Rutte Terugkijken: het inleidend statement van de persconferentie over de #ministerraad van premier Rutte, waarin hij onder meer spreekt over het steunen van nabestaanden van de slachtoffers van vlucht #MH17 in hun klachtenprocedure bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. https://t.co/HeOBRQa6U2

Joint Investigation Team

Volgens de premier staat de steun los van het internationale strafrechtelijke onderzoek van het Joint Investigation Team (JIT). In dit team werken het Nederlandse Openbaar Ministerie en de politie samen met Australië, België, Maleisië en Oekraïne om te achterhalen wie verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van MH17. Nadat het JIT vorig jaar tussentijdse bevindingen publiceerde, stelde de Nederlandse staat Rusland al aansprakelijk voor zijn aandeel in de ramp.

Rusland erkent het EHRM, maar trekt zich in de praktijk weinig aan van diens veroordelingen. In 2015 besloot het Constitutionele Hof van Rusland dat de vonnissen in Straatsburg geen betekenis hebben als deze in strijd zijn met de Russische wet. Dat betekent in de praktijk dat Rusland de uitspraken van het EHRM naast zich neer kan leggen.