Khalid Amakran

Interview

‘Ik zou zelf net iets minder streng zijn’

In de rubriek Jong! vertellen pubers over zichzelf, de wereld en elkaar. Deze week: Tamkien Sadat (14). Aanmelden? Mail pubers@nrc.nl.

Agapornissen

„Ik heb twee vogels, agapornissen. Het zijn sociale vogels. Ze herkennen mijn stemgeluid en reageren erop. Ik wou heel graag huisdieren, ik zeur nog steeds om een kat. Dat willen mijn ouders niet, daarom hebben ze gezegd: oké, vogels. Ze hebben er wel spijt van. Ik heb het druk met school en zorg minder goed voor ze – qua verschoning, ik geef ze wel genoeg aandacht. En mijn ouders vinden het vervelend dat ze hard schreeuwen. Als ze dat doen moeten ze in de gang staan. Ze zijn tam, ze komen op je schouder zitten. Ik heb ze zelf tam gemaakt.”

Voetbalkooi

„Sinds mijn achtste zit ik op voetbal. In mijn team ben ik vriendinnen met iedereen. Soms voetbal ik ook met mijn broertje, we wonen dicht bij een voetbalkooi. Hij is beter dan ik. Hij zit ook op voetbal maar zijn hele team is naar een andere club gegaan. Mijn club is echt een meisjesclub geworden.”

Kabul

„Mijn ouders komen uit Afghanistan. Daar was het niet veilig. Mijn moeder kon er niet studeren, vrouwen mochten er toen niet studeren. Ze was bezig met geneeskunde. Ik ben een paar keer in Kabul geweest, vier jaar geleden voor het laatst. Ik heb daar veel nichtjes en neefjes. Oudere nichtjes moesten een hoofddoek dragen als ze naar buiten gingen. En ze hadden gaatjes in hun oren maar mochten geen oorbellen in naar school. Ze deden touwtjes in de gaatjes om te zorgen dat ze niet dichtgroeiden. Ik spreek Farsi met mijn ouders, maar ik beheers Nederlands het beste. Drie jaar geleden ben ik tweede geworden bij de Gooise verhalenwedstrijd. Mijn verhaal was heel raar. Een meisje ging dood, heel jong. Haar ziel ging naar de hemel en toen stapte ze verkeerd, waardoor ze weer op aarde viel. Toen kwam ze terecht in een ander persoon.”

Khalid Amakran
Khalid Amakran
Khalid Amakran

16-plus-films

„Ik word best streng opgevoed. Ik mag niet al te blote kleren dragen, geen korte broeken. Mijn ouders vinden dat ik geen 16-plus-films mag kijken. Leeftijdgenoten mogen dat wel, daardoor kan ik soms niet meepraten. Ik snap het wel, met de meeste dingen ben ik het eens. Ik denk dat ik mijn kinderen net iets minder streng zou opvoeden, maar wel streng. Het is belangrijk dat je geen rare dingen gaat doen.”

Schrijfster

„Ik wil schrijfster worden. Maar ik weet niet of ik een succes word met schrijven, daarom wil ik het als bijbaan. Ik moet sowieso iets studeren anders doe ik het gymnasium voor niks. Eerst wou ik dierenarts worden, toen archeoloog, toen makelaar en nu psychiater. Vroeger wou ik rechercheur worden, daar twijfel ik nog steeds over. Het lijkt me gewoon leuk om misdaden op te lossen.”