Geprinte baby reanimeren

Geneeskunde Industrieel ontwerper Mark Thielen heeft een baby gemaakt waarmee gynaecologen en verloskundigen kunnen oefenen.

Foto Angeline Swinkels

Een levensechte baby, zo uit de 3D-printer. Het is het werk van industrieel ontwerper Mark Thielen, die er op 8 mei aan de TU Eindhoven op promoveerde. Het skelet, het hart en de longen, spier-, vet-, en huidweefsel zijn geprint in materialen die de werkelijke stijfheid ervan zo goed mogelijk benaderen. Het ontwerp is gebaseerd op een MRI-scan van een voldragen zuigeling.

De pop is bedoeld om gynaecologen en verloskundigen te laten oefenen met de reanimatie van een pasgeborene. Het vraagt deskundigheid en handigheid om een kwetsbaar kindje goed te reanimeren als het net ter wereld is gekomen en dreigt te verstikken. Eerst de luchtweg openen, dan longen beademen en vervolgens een hartmassage. Zo moet zo snel mogelijk zuurstofrijk bloed van de longen naar vitale organen gebracht worden.

Thielen wil de pop intern voorzien van een systeem van plastic buisjes met een vloeistof. Sensoren meten daarin de druk en de stroming. Andere sensoren meten de stand van de kaak.

Zo voelt een reanimatie-oefening niet alleen realistischer, maar krijg je ook direct inzicht in het resultaat.