Gemiddelde leeftijd moeders bij geboorte eerste kind stijgt naar 29,9

De gemiddelde leeftijd waarop Nederlandse vrouwen kinderen krijgen, neemt al jaren toe. Ook in andere EU-landen is deze trend te zien.

Vorig jaar kregen 75,5 duizend Nederlandse vrouwen een eerste kind.
Vorig jaar kregen 75,5 duizend Nederlandse vrouwen een eerste kind. Foto Lex van Lieshout/ANP

Nederlandse moeders waren vorig jaar gemiddeld 29,9 jaar oud bij de geboorte van hun eerste kind. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de nieuwste cijfers. De gemiddelde leeftijd is sinds 1970 ieder jaar toegenomen of gelijk gebleven. In 2000 lag de gemiddelde leeftijd waarop Nederlandse moeders hun eerste kind kregen nog op 29,1.

In de periode van 1969 tot en met 1971 lag de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen kinderen kregen het laagst. Toen waren Nederlandse moeders gemiddeld 24,3 jaar bij de geboorte van hun eerste zoon of dochter. Sinds de komst en normalisering van anticonceptie aan het begin van de jaren zeventig is de leeftijd toegenomen.

Lees ook: Kinderen? Hooguit één…

Ook speelt mee dat het aantal vrouwen dat een hbo-opleiding of universitaire studie afrondt, de afgelopen decennia flink is toegenomen. Bovendien nemen meer vrouwen deel aan de arbeidsmarkt; een belangrijke reden om het krijgen van kinderen te plannen en eventueel uit te stellen.

Van Italië tot Roemenië

Vorig jaar kregen 75,5 duizend Nederlandse vrouwen een eerste kind, in 2013 was dit aantal nog ruim 79 duizend. Vijf jaar eerder was dit nog meer, toen kregen ruim 83 duizend Nederlandse vrouwen een eerste kind.

De trends rondom het krijgen van een eerste kind zijn ook terug te zien in andere landen. In vrijwel alle EU-landen zijn moeders bij de geboorte van hun eerste kind tegenwoordig ouder dan enkele jaren geleden. In Italië en Spanje zijn nieuwe moeders het oudst - zij kregen in 2017 rond hun 31ste een eerste kind. Bulgaarse en Roemeense moeders zijn met een gemiddelde leeftijd van 26 jaar de jongsten.