fiscaal voordeel

CBS: aantal elektrische auto’s vorig jaar verdubbeld

Het aantal volledig elektrische personenauto’s is vorig jaar verdubbeld ten opzichte van 2017. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De stijging is volgens CBS vooral te danken aan voordelige fiscale regels.

Driekwart van de volledig elektrische auto’s wordt zakelijke gereden. Voor auto’s met een cataloguswaarde tot 50.000 euro geldt nog een gunstig bijtellingstarief van 4 procent. Het aantal verkocht plug-inhybrides, die fiscaal worden gezien als gewone benzineauto’s, daalde met 3 procent. Vijf jaar geleden reden er in Nederland 4.600 volledig elektrische auto’s rond. Het zijn er nu ruim 44.000. De 139.000 volledig elektrische auto’s en plug-inhybrides samen hadden op 1 januari 2019 een aandeel van 1,6 procent van alle personenauto’s. (NRC)