Dragers enkelband tijdelijk buiten beeld justitie door storing

Het is de tweede keer in ruim een half jaar tijd dat honderden enkelbanden niet goed functioneerden. Volgens het ministerie kwam de storing door een software update.

Foto Vincent Jannink/ANP

Door een systeemstoring zijn dragers van enkelbanden donderdag in heel Nederland tijdelijk buiten beeld geweest van de Dienst Vervoer en Ondersteuning (DV&O), die de monitoring en het vervoer van gedetineerden verzorgt. De storing ontstond als gevolg van een software-update. Dat meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid vrijdag. Hoeveel enkelbanden niet goed functioneerden is niet bekend, maar mogelijk gaat het om enkele honderden.

De gegevens van de enkelbanden kwamen niet goed door naar de meldkamer van de DV&O. Inmiddels is het systeem weer operationeel, meldt het ministerie. Alle enkelbanddragers zijn weer in beeld, maar er wordt nog gewerkt om het systeem weer volledig stabiel te krijgen. „Slachtoffers en nabestaanden worden zo snel mogelijk geïnformeerd”, aldus het ministerie.

Lees ook: Het contact met de enkelbanden was tijdelijk verbroken

Preventief opgepakt

Volgens het ministerie zijn sommige enkelbanddragers preventief opgepakt, vanwege vluchtgevaar. Zij worden momenteel nog vastgehouden. Ook zijn sommige veroordeelden extra in de gaten gehouden. Waar deze mensen die onder toezicht staan van de reclassering voor zijn veroordeeld of van verdacht worden is niet bekend. Ook is niet duidelijk of de veroordeelden en verdachten op enige wijze konden weten dat hun enkelband niet goed werkte.

In 2017 waren er gemiddeld elke dag ongeveer 700 dragers van enkelbanden. Vorig jaar waren er in totaal 3.500 dragers van enkelbanden, onder wie veroordeelden en verdachten. De enkelband werd in 2003 geïntroduceerd vanwege het gebrek aan celcapaciteit. Het is bovendien goedkoper dan opsluiting.

Tweede keer

Het is niet de eerste keer dat enkelbanden te maken hebben met een storing. In augustus vorig jaar vielen honderden enkelbanden namelijk uit door een storing bij telecomaanbieder Tele2. Toen viel ongeveer de helft van de 700 enkelbanden uit. De storing duurde twee dagen, maar geen enkele drager heeft toen misbruik van de situatie gemaakt.

Deze storing roept de vraag op hoe kwetsbaar het systeem is. Na de storing in augustus zei het ministerie dat er een onderzoek zou komen en dat er indien nodig „maatregelen getroffen worden”. „Maar de garantie voor 100 procent dekking is helaas onmogelijk”, aldus het ministerie destijds.