Drents debat over afschot aalscholvers die met sportvissers concurreren

Dierenrechtenorganisaties zijn boos op de provincie Drenthe die een ontheffing verleent om aalscholvers te mogen afschieten.

De vogels jagen op vis die wordt uitgezet voor sportvissers op landgoed Zwartemeer
De vogels jagen op vis die wordt uitgezet voor sportvissers op landgoed Zwartemeer Foto Getty Images/iStockphoto

Een besluit van de provincie Drenthe om aalscholvers af te laten schieten stuit op verzet van dierenrechtenorganisaties Animal Rights en Fauna4Life. De vogels jagen op vis die wordt uitgezet voor sportvissers op Sportlandgoed Zwartemeer. Volgens de dierenbeschermers is het onkies om de dieren te laten afschieten omdat ze de vissen eten. Het landgoed zegt al van alles geprobeerd te hebben en de ophef niet te begrijpen.

„Ter voorkoming van schade aan bedrijfsmatige visserij” verleende de provincie vorige week toestemming om de vogels tot 2024 af te schieten. Op het landgoed worden allerlei buitenactiviteiten georganiseerd, zoals paintballen, golf, survivalgames en ook viswedstrijden.

Volgens de dierenrechtenorganisaties is er echter geen sprake van bedrijfsmatige maar recreatieve visserij, en dus is er geen wettelijke grond waarop de dieren mogen worden gedood. „Aalscholvers eten nou eenmaal vis, dat kan ze moeilijk worden verboden”, zegt Animal Rights. „Het preserveren van een hobby zou geen reden moeten zijn om een beschermde inheemse diersoort te doden.”

De organisaties hebben de provincie gevraagd de toestemming in te trekken. Gebeurt dat niet, dan overwegen zij juridische stappen te nemen.

Opblaasorka’s

Martijn Kral, woordvoerder van Sportlandgoed Zwartemeer, zegt niet inhoudelijk te willen ingaan op de kritiek of het gaat om bedrijfsmatige of recreatieve visserij. „Maar zo’n ontheffing wordt niet zomaar verleend, daar zijn gewoon regels voor. Bovendien zijn die organisaties helemaal niet op het landgoed geweest om te zien wat we hier doen.”

Aalscholvers in de Rottemeren. De gemeente wil de natuur behouden, maar maakt ook plannen voor meer bebouwing

Volgens Kral heeft Zwartemeer al van alles gedaan om de overlast tegen te gaan. Zo probeerde het landgoed de vogels te verjagen met vogelverschrikkers die angstkreten van aalscholvers nabootsten. De aalscholvers reageerden daar echter niet op, omdat het opnames waren van een andere (pelagische) aalscholversoort. Angstkreten van de Europese soort waren niet beschikbaar. Ook een vogelafweerpistool bleek na een proef geen optie, omdat de harde knallen veel overlast bij omwonenden veroorzaakten. Er liggen nu grote opblaasorka’s in het water om de vogels van het water weg te houden, maar dat zal onvoldoende soelaas bieden.

„Op een gegeven moment biedt de wetgever de mogelijkheid om zo’n ontheffing aan te vragen”, verklaart Kral. Mensen die dit tegen de borst stuit, moeten wat Kral betreft daarom gaan klagen waar de wetgeving gemaakt wordt, in Den Haag, en niet bij het landgoed.

Kral zegt dat er bovendien strenge eisen zijn gesteld aan de ontheffing. „Er wordt echt niet een-twee-drie op die vogels geschoten.” Het landgoed wil nu de bezwaartermijn afwachten voor het verder ingaat op de kwestie. Bezwaren kunnen tot 14 mei worden ingediend bij de provincie.