In beeld

Dit zijn de winnaars van de NRC Fotowedstrijd van april

Ellen de Monchy wint de vakjuryprijs van april, met als thema ‘Nederland sport’. „Het licht is mooi, net als de beweging”, luidde het jurycommentaar bij de winnende foto. We zetten hieronder de top-10 op een rij, met motivering van de jury.
De winnende foto. "Het licht is erg mooi bij deze foto. De spetters geven de actie weer, het is echt een sportmoment. De fotograaf zit er goed dicht op en er zit een mooie beweging in."
Ellen de Monchy
2. Football Solitude - "Dit beeld gestileerd, maar toch is het echt sport. De foto is technisch goed genomen. De foto vertelt een verhaal. Wel jammer dat de hoeken donker bewerkt zijn."
Dorus Marchal
3. "Dit is echt sport: het ouderwetse rugbygevecht om de bal. Je voelt de sfeer. De blikken van de spelers zijn mooi. De foto heeft goede kleuren in moeilijke lichtomstandigheden. De foto is op een mooi moment genomen, zodat je de typische piramidevorm van rugby ziet. De uitsnede zou wel wat beter kunnen."
4. "Goed geflitst! Erg knap om zo'n beweging te bevriezen. De foto is daarom goed gefotografeerd. Leuk om een opkomende nieuwe sport terug te zien."
Aaron Zwaal
5. "Wat een leuke foto! Een typisch zaterdagochtend moment. Het is wel een wedstrijd, aan de shirtjes te zien. Maar de grote vraag is: Wie gaat de bal eruit halen?"
Daniel Mogendorff
6. "Een hele geconcentreerde blik in een snelle sport. Het is een portret van toewijding. We betwijfelen of ze stilstaat of hard rijdt? Jammer dat het wiel er niet volledig op staat."
Frank Smolenaers
7. Meidenvoetbal in Amsterdam West - "Het moment van de foto is erg leuk. De meisjes hebben leuke motorieken. Je hoort ze giechelen en het plezier spat er vanaf."
Lejo Duijvenstijn
8. Paardenkrachten op de ijsbaan (Thialf in Heerenveen) - "Een mooi moment in de bocht. Het ijs spettert mooi op. Een goede actie-foto van een onbekende sport."
Fred Slagter
9. Raboronde Heerlen vanaf het dak van Schunck* - "De fotograaf heeft een goed standpunt. Dit is echt een publiekswedstrijd. De sliert van wielrenners gaat mooi door het beeld heen."
Tom de Cock
10. Rechtsaf na het water - "Een organisch geheel van mens en dier. Mooi dat de paarden geconcentreerd in de lens te kijken. De dwingende vinger lijkt de weg te wijzen."
René Wiegmink
De winnaar van de publieksprijs.
Leon Verbraecken