Moerdijkse methboot tijdens ontmanteling deels gezonken door boobytrap

Agenten stuitten bij toeval op het drijvende drugslab. Het is volgens de politie de eerste keer dat een lab op zo’n groot schip is aangetroffen.

De dorpshaven van Moerdijk waar de politie het drugslab aantrof.
De dorpshaven van Moerdijk waar de politie het drugslab aantrof. Foto Merlin Daleman

In de dorpshaven van het Brabantse Moerdijk is vrijdagmiddag een groot drugslaboratorium aangetroffen in het ruim van een vrachtschip. Tijdens de ontmanteling van dat lab, geschikt voor de productie van crystal meth, begon het schip na enkele uren te zinken. Er bleek een boobytrap aangebracht te zijn die het schip vol rivierwater pompte, meldt de politie zaterdag.

Agenten ontdekten het laboratorium vrijdagmiddag bij toeval tijdens een controle van het tachtig meter lange schip. Aan boord werden vier mannen aangehouden, onder wie de 65-jarige schipper uit Breda. De andere drie waren Mexicanen van 23, 36 en 37 jaar oud.

Om beter onderzoek te kunnen doen werd het schip aan de kade gelegd. Tijdens dat onderzoek, een half etmaal na de ontdekking van het lab, begon de boot water te maken en moesten de hulpdiensten het schip verlaten. In het schip bleek een pomp te zitten, die waarschijnlijk op afstand werd geactiveerd. Uiteindelijk zonk het schip niet volledig doordat de pomp „plotseling stopte”.

De politie trof een professioneel en „volledig ingericht” laboratorium aan, dat al langere tijd operationeel was. Er werden onder meer flinke hoeveelheden opgeslagen chemicaliën, geproduceerde crystal meth en meerdere zakken met chemisch afval gevonden. Volgens de politie is het „uniek” dat een drugslab op zo’n groot schip wordt aangetroffen.

Twitter avatar Politie_Rdaal PolitieRoosendaal eo #Moerdijk We zijn nog uren bezig om forensisch onderzoek te doen en daarna het drugslab te ontmantelen. https://t.co/Wr38IBRg9u

Lange opruimoperatie

Het uitvoeren van forensisch onderzoek en het ontmantelen van het lab begon vrijdagmiddag, en werd zaterdag voortgezet. Voor het onderzoek werd een helikopter ingezet, evenals in onderzoek en ontmanteling gespecialiseerde politiediensten. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) hielp instabiele grondstoffen voor de productie van crystal meth weg te halen en elders op te blazen. Rijkswaterstaat trof maatregelen om te voorkomen dat het schip zou zinken en er brandstof of chemicaliën in het water terecht zouden komen.

De straatwaarde van crystal meth is ongeveer 100 euro per gram. Hoeveel op de boot is aangetroffen, is nog niet duidelijk. De politie onderzoekt of de vier aangehouden verdachten banden hadden met criminele organisaties. Ook over hoe lang het schip al precies als drugslab in gebruik was, hebben de autoriteiten nog geen duidelijkheid.

Twitter avatar Politie_Rdaal PolitieRoosendaal eo #Moerdijk In het drugslab werd Crystel Meth geproduceerd. In dit doosje zit 600 gram, straatwaarde ongeveer 60.000 euro https://t.co/7CUAco4JB7
Twitter avatar Politie_Rdaal PolitieRoosendaal eo #Moerdijk Een groot deel van het ruim werd niet gebruikt. https://t.co/paZ1UGrRLX