Chelsea Manning opnieuw voor grand jury gedaagd na vrijlating

De Amerikaanse klokkenluider werd donderdag vrijgelaten. Ze weigert te getuigen voor een grand jury over WikiLeaks.

Chelsea Manning.
Chelsea Manning. Foto Facundo Arrizabalaga/EPA

De Amerikaanse klokkenluider Chelsea Manning is donderdag vrijgelaten nadat ze ruim twee maanden vastzat omdat ze weigerde te getuigen in een onderzoek naar WikiLeaks. Direct nadat ze de gevangenis had verlaten, werd ze voor de tweede keer gedaagd om alsnog te getuigen voor een zogenoemde grand jury. Dat melden internationale persbureaus. Die jury doet strafrechtelijk onderzoek naar Manning.

Manning, een voormalige data-analist van het Amerikaanse leger, werd vrijgelaten omdat de termijn afliep dat ze kon worden vastgehouden in verband met de eerste dagvaarding. Omdat ze opnieuw gedaagd is, zal ze waarschijnlijk niet lang op vrije voeten blijven. Haar advocaten zeggen dat Manning opnieuw geen vragen over WikiLeaks wil beantwoorden. Manning wil niet getuigen omdat hoorzittingen van een grand jury niet openbaar zijn en omdat ze naar haar idee alles wat ze weet over WikiLeaks al heeft verteld voor een krijgsraad in 2013.

Data-analist

Chelsea Manning zou samen met Wikileaks-oprichter Julian Assange hebben ingebroken op een beveiligde computer van de Amerikaanse overheid. Manning lekte in 2010 informatie over Amerikaanse militairen toen zij onder meer dienst deed in Irak. In 2013 werd zij schuldig bevonden aan spionage en diefstal en kreeg ze daarvoor een celstraf van 35 jaar opgelegd. Uiteindelijk werd ze vervroegd vrijgelaten omdat president Obama haar gratie verleende.

Lees ook: Hoe moet het verder met Julian Assange na zijn arrestatie?

Assange werd vorige maand gearresteerd op de Ecuadoraanse ambassade in Londen, waar hij zich sinds 2012 had verschanst. De Amerikanen hebben om uitlevering van Assange gevraagd, maar Assange wil die uitlevering aanvechten. Daarnaast heeft een rechtbank in Londen hem veroordeeld tot een celstraf van vijftig weken voor het schenden van zijn borgtocht toen hij onderdook in de Ecuadoraanse ambassade.