Brieven

Brieven

Intimidatie in Wetenschap

Excuses op z’n plaats

Universiteitsbestuurders moeten excuses gaan aanbieden lijkt me, (Van seksueel wangedrag tot sabotage van je onderzoek, 5/5). De MeToo-beweging is toch lang genoeg aan de gang dat nu iedere organisatie weet dat het een veilige structuur moet bouwen om machtsmisbruik tegen te gaan? Universiteitsbesturen zijn nalatig geweest, of naïef door te denken dat het in hun kring niet bestaat. Het onderzoek geeft aan dat in de universitaire onderzoekswereld alle factoren aanwezig zijn voor machtsmisbruik: een competitieve wereld en afhankelijkheid van je baas. Het zou op zijn plaats zijn als de universiteitsbestuurders hun excuses aanbieden voor hun nalatigheid en naïviteit in plaats van via hun branche-organisatie laten weten dat ze het rapport zeer serieus zullen nemen. Ze zijn gewoonweg te laat en hebben de affaires uit andere sectoren niet serieus genomen.

Ziekenhuizen

Alles eerder dan patiënt

Met verbijstering heb ik het artikel In Lelystad is de strijd om de patiënt hard gevoerd (3/5) gelezen. Dezelfde verbijstering voelde ik bij het faillissement van de MC-ziekenhuizen . Het lijkt er sterk op dat waar het om gaat – de patiënt – er voor deze organisaties niet toe doet. Alles is belangrijker, van financiën tot ego’s. We hebben hierdoor schrijnende gevallen meegemaakt. Tot aan het schandalige toe. Mijn echtgenoot is zelf huisarts-hoogleraar en we schamen ons diep dat mensen die zulk verantwoordelijk werk doen zich zo misdragen. Het is een van de redenen dat we niet langer in Lelystad willen wonen. Het is diep treurig.


Via nrc.nl

Gele hesjes

Treurig: geen respect

De opvallendste foto in NRC van woensdag (8/5): premier Rutte die gepasseerd wordt door een bellende vrouw, gekleed in een geel hesje. Zij en nog een van de gele hesjes die op bezoek waren in het Torentje wilden Rutte geen hand geven. Een van hen zei dat ze dat niet deed omdat ze „geen respect voor Rutte had”. Onthutsend en treurig, dit ontbreken van enig respect voor de bewindsman. Pijnlijk is de uitdrukking van de premier; geschokt, in tweestrijd, hoe hiermee om te gaan? Voor mij is het voorlopig de foto van het jaar. Wat nog ontbreekt zou een bord in handen van de vrouw zijn, met de tekst ‘Wij zijn onwetend en overal tegen’.

Online

Heel fijn, gedragsregels

Regels maken de groep, niet alleen in de groepsapp, ook op het internet. In 2004 publiceerde Victor Goossens samen met de Koreaanse jurist Mensrea op Teamliquid.net: The ten commandments. Wie de gedragsregels op deze site voor professionele gamers overtrad, werd door anderen gemeld, en door beheerder ‘Meat’ vanaf 2005 opgenomen op een ‘Automated ban list’. Het hield het gedrag van de toen 200.000 unieke bezoekers per dag op peil, en heeft altijd bijzonder goed gefunctioneerd. Door het ontstaan van algemene sociale media is deze functie beperkt, want minder bezoekers, maar wordt nog steeds gewaardeerd.


Via nrc.nl

Biodiversiteit

Wat doet NRC?

NRC schrijft in zijn commentaar Uitsterven van soorten is urgent: wees veel zuiniger op de natuur (7/5) „Maar het is niet acceptabel dat aan dit rapport geen gehoor wordt gegeven: de urgentie is te groot.” Dat ben ik met u eens. Hoe serieus bent u daarin? Gaat u nu zelf ook uw bedrijfsprocessen aanpassen? En uw bedrijfscultuur? Of wacht u tot het (niet) van de overheid of de EU gaat komen? Er is met wetenschappelijk geschoolde medewerkers in huis ongetwijfeld veel potentie om de voorgestelde maatregelen naar uw organisatie te vertalen, en misschien wel naar uw individuele consumptiepatronen.

Voor de hand ligt kringlooppapier gebruiken, en geen bio-industrievlees meer in te kopen, noch zuivel die in Nederland wordt geproduceerd met soja waarvoor in toenemende mate regenwoud wordt gekapt. Minder vlees en zuivel, en dan alleen van biologische teelt, dus met lokaal geproduceerd veevoer. En komen er nu regelmatig handleidingen voor de lezers hoe uit te stappen uit het groeimodel, hoe groener te consumeren?


Via nrc.nl