Bezos onthult ontwerp maanlander Blue Moon

De Amazon-oprichter en miljardair wil Blue Moon in 2024 op de maan laten landen. Dat sluit precies aan bij president Trumps maanambities.

Jeff Bezos voor zijn maanlander Blue Moon.
Jeff Bezos voor zijn maanlander Blue Moon. Foto Clodagh Kilcoyne/Reuters

Amazon-oprichter en miljardair Jeff Bezos heeft donderdag in Washington het ontwerp van een maanlander onthuld. Met Blue Moon, die gebouwd wordt door zijn raketbedrijf Blue Origin, wil Bezos in 2024 op de maan landen. Dat meldt persbureau Reuters.

Blue Moon is bedoeld om vrachtladingen zoals maanwagens mee te vervoeren. Ook kan de bolvormige raket satellieten afschieten die rond de maan kunnen draaien.

Bezos’ plannen sluiten aan bij de oproep van de regering van president Donald Trump op 26 maart. Vicepresident Mike Pence heeft toen aangekondigd dat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA voor 2024 een ruimtebasis wil bouwen in de baan rondom de maan. Ook zei ook Pence astronauten te willen installeren op de zuidpool van de maan. Vanaf deze basis zou de VS op den duur ook missies naar planeet Mars moeten gaan ondernemen. Blue Origin was ten tijde van deze aankondiging al drie jaar bezig de maanlander te ontwikkelen.

Nieuwsbedrijf Bloomberg legde de onhulling van Blue Moon vast. Bezos: „We gaan een weg naar de ruimte bouwen. Dán gaan er geweldige dingen gebeuren. Dan krijg je ruimteondernemers die een bedrijf gaan beginnen vanuit hun studentenkamer. Dat kan vanaf vandaag.”

Bij de presentatie waren NASA-personeel en potentiële klanten aanwezig. Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA heeft sinds 1972 geen missie meer naar de maan. Tussen 1969 en 1972 zijn er zes Amerikaanse bemande missies meer op de maan geland.