Banken

Zalms oude kroonprins Chris Vogelzang wordt nieuwe topman Danske Bank

Chris Vogelzang wordt de nieuwe bestuursvoorzitter van Dankse Bank. Dat heeft de bank vrijdag bekendgemaakt. De Nederlander volgt per 1 juni interim-voorzitter Jesper Nielsen op, die na het vertrek van topman Thomas Borgen wegens een witwasschandaal in september het stokje tijdelijk overnam. Als voormalig ABN Amro-bestuurder werkte Vogelzang nauw samen met Gerrit Zalm, die in februari werd voorgedragen als commissaris bij Danske Bank en daarvoor topman van ABN Amro was. Zalm gaat bij Danske onder meer over het benoemingsbeleid.

Vogelzang werd lange tijd gezien als opvolger van Zalm bij ABN Amro. Hij werd in 2016 echter afgewezen als kandidaat door toenmalig minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA), namens de staat de belangrijkste aandeelhouder van de bank. Dijsselbloem wilde naar verluidt een voorzitter met een sterk ontwikkelde „maatschappelijke antenne”. Vogelzang zou te veel ‘bankier’ zijn.

Volgens Dankse Bank neemt Vogelzang veel bestuurlijke en commerciële ervaring met zich mee. Sinds vorig jaar ligt de bank onder vuur wegens een omvangrijk witwasschandaal. Tussen 2007 en 2014 verwerkte de bank via haar Estse tak miljarden euro’s verdacht Russisch geld.

Vogelzang was van 2009 tot 2017 bestuurslid van ABN Amro, De bank was in 2008 genationaliseerd. Het team waar Zalm en Vogelzang deel van uitmaakten, moesten de bank opnieuw opbouwen. Vogelzang was als bestuurder verantwoordelijk voor de consumententak en het vermogensbeheer van ABN Amro, samen goed voor 70 tot 80 procent van de inkomsten.

Sinds zijn vertrek bij ABN Amro werkt Vogelzang, die zijn loopbaan bij Shell begon, als adviseur bij The Blackstone Group en The Boston Consulting Group.