Wall Street fors in de min, handelsspanning China-VS neemt toe

President Trump zegt dat vrijdag nieuwe importtarieven ingaan omdat China zich niet aan afspraken zou houden.

Internationale beurzen zijn zenuwachtig door de onzekerheid rondom een handelsovereenkomst tussen China en de VS.
Internationale beurzen zijn zenuwachtig door de onzekerheid rondom een handelsovereenkomst tussen China en de VS. Foto AFP

Wall Street is donderdag fors in de min geopend terwijl onzekerheid toeneemt over een handelsovereenkomst tussen China en de Verenigde Staten. De Dow Jones en Nasdaq zakten het eerste half uur meer dan 1 procent, de S&P 500 met 0,8 procent.

Het is de vierde dag op rij dat de Amerikaanse beurzen met verlies kampen. Volgens analisten komt dit voor een groot deel door nieuwe importtarieven voor Chinese goederen die president Trump heeft aangekondigd.

Lees ook: Trump zet extra druk op gesprekken met China

De twee grootste economische machten van de wereld vervolgen donderdag hun tweedaagse onderhandelingen. De Chinese vicepremier Liu He is daarvoor momenteel in Washington. Beijing heeft gewaarschuwd dat het „niet zal capituleren onder wat voor druk dan ook”, schrijft persbureau AFP.

President Trump herhaalde woensdagavond in een toespraak tijdens een rally in Florida dat China „de overeenkomst heeft verbroken”. Beijing zou zich tijdens onderhandelingen niet hebben gehouden aan eerdere afspraken. Het Chinese ministerie van Handel verdedigde zich donderdag tegenover kritiek uit Washington en zegt „beloftes te zijn nagekomen”.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump The reason for the China pullback & attempted renegotiation of the Trade Deal is the sincere HOPE that they will be able to “negotiate” with Joe Biden or one of the very weak Democrats, and thereby continue to ripoff the United States (($500 Billion a year)) for years to come….

Onderhandelingen tussen de twee landen leken redelijk de goede kant op te gaan, totdat het Amerikaans staatshoofd afgelopen weekend aankondigde dat de importtarieven op 200 miljard dollar aan Chinese goederen verhoogd worden van 10 procent naar 25 procent.

Kleiner handelstekort

Als de twee landen niet snel tot een deal komen, gaat deze maatregel vrijdag om 00.01 uur (06.01 uur Nederlandse tijd) in. De VS zullen zich tijdens de onderhandelingen gesterkt voelen door een kleiner handelstekort van 1,5 procent in maart, bekendgemaakt door het Amerikaans ministerie van Handel donderdag.

Export van de VS naar China nam ten opzichte van februari namelijk met 1,4 miljard toe tot 10,5 miljard dollar, terwijl de import met 0,5 miljard terugliep naar 38,8 miljard dollar. Het handelstekort met China - het verschil tussen export en import - was sinds 2016 niet meer zo laag.

Europese beurzen stonden donderdagochtend ook al stevig in het rood door de economische spanningen tussen de VS en China. De pan-Europese aandelenindex Stoxx Europe 600 noteerde in de middag een daling van 1,7 procent.

Correctie (10-05-2019): In een eerdere versie van dit bericht stond dat de importheffingen vrijdag om 12.01 uur (18.01 uur Nederlandse tijd) in zouden gaan. Dat moet 00.01 uur (06.01 uur Nederlandse tijd) zijn en is aangepast.