VS leggen beslag op groot Noord-Koreaans vrachtschip

Het vaartuig zou in strijd met internationale sancties Noord-Koreaanse steenkool exporteren.

De Wise Honest zou in strijd met Amerikaanse sancties Noord-Koreaanse steenkool exporteren en zware machines importeren.
De Wise Honest zou in strijd met Amerikaanse sancties Noord-Koreaanse steenkool exporteren en zware machines importeren. Foto AP

De Verenigde Staten hebben beslag gelegd op een van de grootste vrachtschepen in handen van Noord-Korea. Het vaartuig zou gebruikt zijn om steenkool te exporteren en zware machines te importeren, in strijd met internationale sancties. Het Amerikaanse ministerie van Justitie schrijft donderdag dat het voor het eerst is dat beslag wordt gelegd op een Noord-Koreaans vrachtschip.

Het gaat om het bijna 180 meter lange vaartuig de Wise Honest. Het schip is ruim 17.000 ton en heeft volgens zijn registratie bij MarineTraffic een draagvermogen van bijna 28.000 ton.

Opmerkelijk is dat de Wise Honest geen zogeheten AIS-signaal meer heeft uitgezonden sinds augustus 2017. Daarmee kunnen vaartuigen op zee gevolgd worden, wat voor vrachtschepen normaal gesproken verplicht is. Volgens het ministerie werd het schip in april 2018 door „buitenlandse marine-autoriteiten” onderschept. Amerikaanse media schrijven dat dit gebeurde door Indonesië, de Wise Honest zou vervolgens zijn overgedragen aan de VS.

Noord-Korea zou geprobeerd hebben de nationaliteit van het schip en oorsprong van de steenkool die het transporteerde te verhullen. Betalingen voor het onderhoud en in de vaart houden van de Wise Honest zouden gedaan zijn via Amerikaanse banken die hier niet vanaf wisten.

Het ministerie zegt vastberaden te zijn „om maximale druk te zetten op het Noord-Koreaanse regime zodat het zijn oorlogszuchtigheid staakt”, is te lezen in de verklaring. Pyongyang heeft nog niet gereageerd.

Rakettesten Pyongyang

De bekendmaking komt kort nadat Zuid-Korea eerder op de dag zei dat zijn noorderbuur vermoedelijk twee raketten heeft afgevuurd. Nog geen week geleden testte Pyongyang ook al een aantal korteafstandraketten.

De aanklacht tegen de Wise Honest zal het vermoedelijk nog moeilijker maken om de impasse binnen de huidige onderhandelingen tussen Pyongyang en Washington over het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma te verbreken. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is verbolgen dat Washington zijn sancties niet opheft. Hij heeft laten weten geen kans op verbetering te zien zolang deze nog van kracht zijn.