Vrij zijn is...boten spotten

Vrij en fotograaf laten zien hoe we uit de sleur breken.

Cafetaria Smickel-Inn op de Maasvlakte van Rotterdam lijkt dé plek om botenspotters te spotten. De snackbar ligt vlakbij Europoort en wordt vanwege het uitzicht ook wel ‘Balkon van Europa’ genoemd. Voor geïnteresseerden hangt er een tvscherm met informatie over de langsvarende boten, voornamelijk vrachtschepen met vrouwennamen als ‘Gerda’ en ‘Wilhelmine’.

Maar vandaag zijn er alleen dagjesmensen die zin hebben in een kroketje of een broodje spek. Eigenaar John Hofman weet waarom: botenspotters zijn mooiweer-mensen, en vandaag is het net een paar graden te koud voor hen.

Hij kan het weten. Met zijn vrouw Els die in de keuken staat runt hij Smickel-Inn al zesentwintig jaar. Hij wijst op de foto’s van schepen waarmee de muren zijn volgehangen. Allemaal van botenspotters gekregen. Er komen Duitsers bij hem langs, spotters uit het Verenigd Koninkrijk. „Oudjes, dat wil je niet weten joh.”

Els: „Ik snap er niks van. Al die containerschepen zien er toch hetzelfde uit? Ik vind het leuker om naar de zeehondjes te kijken.”

Op aanwijzing van John Hofman vervolgen we onze zoektocht naar de punt van de landtong van Rozenburg. Op het heuveltje staan auto’s met daarin mannen die door een verrekijker naar de schepen turen. Ze zijn geen botenspotters, maar vinden het gewoon leuk om er even op uit te zijn en naar de bedrijvigheid te kijken, zeggen ze. En dan gaan de raampjes weer dicht.

Kraijenbosch is fan van „gewone” vrachtboten met masten, kabels en touwen

Die mannen proberen gewoon aan hun vrouw thuis te ontsnappen, zegt botenspotter Hans Kraijenbosch (72) later aan de telefoon. Botenspotters van de „harde kern”, zoals hij, zitten op plekken waar je fatsoenlijke foto’s kan maken, zegt hij. Op de hoge dijk bij de Blokkendam bijvoorbeeld, een paar honderd meter van de Smickel-Inn, waar de zon in je rug schijnt en er geen „horizonvervuilende” elementen zoals windmolens te zien zijn. Als het niet te koud is zit hij met zijn 65-plusclubje elke dag een paar uur op zijn klapstoeltje.

Kraijenbosch is fan van „gewone” vrachtboten met masten, kabels en touwen, maar die zijn inmiddels grotendeels vervangen door containerschepen, zegt hij ontevreden. En dan die cruiseschepen van tegenwoordig. „Je hakt het koppie en kontje eraf en het zijn net flatgebouwen.” Kraijenbosch had twee keuzes, zegt hij. „Thuiszitten of het nieuwe spul fotograferen.”

Hij koos voor het laatste. Van álle voorbijvarende schepen maakt hij een foto, zegt hij. En daarna lekker naar de snackbar voor een broodje bal? „Ik krijg altijd netjes brood mee van mijn vrouw.”