Van Gogh Museum verwerft lange dankbrief van Vincent

Met geld donateurs Het Van Gogh Museum in Amsterdam heeft een emotionele brief van Vincent verworven waarin de schilder een Franse criticus dankt voor een bijzonder lovende recensie.

Brief van Vincent van Gogh aan Albert Aurier (detail), 9 of 10 februari 1890. , Schenking van dhr. en mevr. Cheung Chung Kiu.
Brief van Vincent van Gogh aan Albert Aurier (detail), 9 of 10 februari 1890. , Schenking van dhr. en mevr. Cheung Chung Kiu. Foto Van Gogh Museum

Het Van Gogh Museum in Amsterdam heeft een belangrijke brief van Vincent van Gogh verworven. Twee particulieren uit Hongkong, vaste donateurs van het museum, hebben het aankoopbedrag betaald. Dat heeft het museum donderdag bekendgemaakt.

Het gaat om een brief uit februari 1890 die Van Gogh schreef aan de dichter, auteur en criticus Albert Aurier (1865-1892). Aurier had vlak daarvoor in het tijdschrift Mercure de France een uitgebreide en lovende bespreking geschreven over het werk van Van Gogh, dat hij had bewonderd op tentoonstellingen in Parijs en Brussel.

Vanuit de psychiatrische inrichting in Saint-Rémy schreef Van Gogh in zijn twee kantjes lange brief dat Aurier schilderde met woorden: „In uw artikel vind ik mijn doeken terug, maar beter dan ze in werkelijkheid zijn, rijker, betekenisvoller.”

Volgens het museum vond Van Gogh het lastig de complimenten uit het artikel gewoon in ontvangst te nemen. In plaats daarvan gaf hij op een emotionele toon zijn onzekerheden prijs en benadrukte de kwaliteiten van de kunstenaars die hij bewonderde en aan wie hij zichzelf schatplichtig achtte. Als teken van dank beloofde Van Gogh aan Aurier zijn studie van cipressen, die de criticus in zijn stuk lovend had beschreven.

Gustave Caillebotte, Bord met perziken (ca. 1882) Foto Van Gogh Museum

Meer aanwinsten

Het museum maakte tegelijkertijd bekend twee schilderijen te hebben aangekocht. Namelijk het stilleven Bord met perziken (circa 1882) van Gustave Caillebotte (1848-1894), en Huis in de winterzon (1909) van Gabriele Münter (1877-1962).

Caillebotte was een prominent vertegenwoordiger van de impressionistische beweging en diende als een inspiratie voor Van Gogh. Münter was lid van Der Blaue Reiter, een kunstenaarsgroep die bekend staat om haar expressionistische landschappen met vaak kleurrijke huizen.

Lees ook het afscheidsinterview met Axel Rüger: ‘Nederland moet veel trotser zijn op zijn kunstschatten’

De brief en de twee schilderijen zijn tot en met 3 juni te zien op een speciale presentatie in het museum, waarin met 13 aanwinsten van de afgelopen 13 jaar wordt teruggeblikt op het 13-jarige directeurschap van Axel Rüger bij het Van Gogh Museum. Rüger begint op 1 juni als directeur van de Royal Academy in Londen.

Gabriele Münter, Huis in de winterzon (1909) Foto SeeItYourself/ Jan-Kees Steenman