Thijs H. bezocht ggz Maastricht

Drievoudige moord De zaak H. lijkt parallellen te vertonen met eerdere incidenten met verwarde personen. De zorg schiet ernstig tekort.

De politie is nog druk bezig met onderzoek op de Brunssummerheide.
De politie is nog druk bezig met onderzoek op de Brunssummerheide. Foto Marcel van Hoorn/ANP

De 27-jarige Thijs H., verdacht van het doden van drie mensen in Zuid-Limburg en Den Haag, is onder behandeling geweest bij een ggz-instelling in Maastricht. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) in Limburg. Het gaat om de instelling Mondriaan, met zo’n 37 locaties voor mensen met psychische of psychiatrische problemen of verslavingsproblematiek. Waarvoor Thijs H. werd behandeld en of hij tot deze week nog onder behandeling was, kan het OM niet zeggen. De instelling zelf geeft geen commentaar.

Op de Brunssummerheide bij Heerlen vond een wandelaar dinsdag rond het middaguur de lichamen van twee mensen, een 63-jarige vrouw en een 68-jarige man. Beiden hadden een hond bij zich. Volgens de wandelaar hadden beiden steekwonden, de honden bleven ongedeerd. Drie dagen ervoor werd het lichaam gevonden van een 56-jarige vrouw in de Scheveningse Bosjes in Den Haag. Ook zij had steekwonden en had honden uitgelaten. Het lichaam lag naast haar bakfiets, een van de honden levend ernaast – de tweede dook later op.

Dinsdag deed de politie een getuigenoproep. Ook tv-programma Opsporing Verzocht besteedde aandacht aan beide zaken. Woensdagavond bracht de politie een signalement van H. naar buiten, voorzien van een foto en naam. „In verband met zijn mogelijk labiele geestelijke gesteldheid” konden mensen hem beter niet zelf benaderen, aldus de politie. Een uur later werd hij na een tip opgepakt langs een rijksweg in Zuid-Limburg. Sindsdien zit H. in volledige beperking. Onduidelijk is of de verdachte de slachtoffers kende, of hij een strafblad had, en welk motief hij had.

Lokale media melden dat H. in Den Haag woonde en regelmatig bij zijn ouders in Zuid-Limburg verbleef. Hij zou volgens zijn LinkedIn-profiel hebben gestudeerd aan de Universiteit Leiden en aan Technische Universiteit Delft en een jaar hebben gewerkt bij een techbedrijf. Over het afgelopen jaar is minder over hem bekend. Een huisgenoot in Den Haag vertelde aan media dat H. het afgelopen weekend om onduidelijke redenen door het lint was gegaan en zijn badkamerdeur had ingeslagen.

De zaak H. lijkt parallellen te vertonen met eerdere tragische incidenten waarbij psychiatrische patiënten betrokken waren. Bart van U., die oud-minister Els Borst vermoordde en later zijn zus. Michael P., de moordenaar van de Utrechtse Anne Faber. Philip O., die in de Amsterdamse metro de 38-jarige Joost Wolters doodstak.

Na de eerste zaak concludeerde een commissie onder leiding van Rein Jan Hoekstra in 2015 dat de zorg voor gevaarlijke verwarde personen ernstig tekortschoot door juridische problemen, privacybezwaren, slechte informatie-uitwisseling tussen politie en ggz en trage wetgeving. De commissie stelde verbeteringen voor. Maar in de laatste evaluatie, afgelopen maand, liet Hoekstra weten dat die nog altijd niet allemaal zijn opgevolgd.

Er is een totaal gebrek aan urgentie om de problematiek rond verwarde gevaarlijke mensen op te lossen, vertelde Rein Jan Hoekstra eerder

In dezelfde ggz-instelling als waar Thijs H. patiënt is – of was – vond woensdag in alle vroegte een steekpartij plaats met vijf gewonden. Er werd een verdachte aangehouden. Het OM heeft vrijdag bekendgemaakt dat er geen relatie is tussen dat incident en de zaak van Thijs H.