Oranje hesjes zijn boos op gele hesjes

Geen gele hesjes maar oranje hesjes zullen komende zaterdag in Rotterdam te zien zijn. Marco de Haas, voorman van een van de Rotterdamse gelehesjesafdelingen, heeft zijn gevolg gevraagd de fluorescerende gele hesjes thuis te laten en in het oranje de straat op te gaan. Aanleiding is het bezoek dinsdagavond van vijf gele hesjes aan premier Mark Rutte in het Torentje, waarbij twee activisten weigerden de premier een hand te geven.

De Haas vindt dat respectloos. Hij vreest dat de actie, die woensdag uitvoerig besproken is op met name sociale media, de hele beweging in een kwaad daglicht zal stellen. „Wij willen laten zien dat we niet bij die groep horen. Het zijn dezelfde mensen die weigeren hun ID-kaart aan de politie te laten zien, die dingen willen blokkeren of de boel willen verstoren. Wij keuren dat af.”

De Haas overwoog al langer de kleur van de hesjes te veranderen, vanwege de agressieve houding van veel gelehesjesactivisten in Parijs. Volgens De Haas hebben geen van de betogers die bij de Oranje Hesjes zijn aangesloten, de intentie geweld te gebruiken. De voorman heeft inmiddels veertig oranje hesjes ingeslagen, die hij zaterdag zal meenemen naar de optocht in Rotterdam. (NRC)