OM deelt opnieuw per ongeluk foto’s van kroongetuige

Tony de G. is kroongetuige in een onderzoek naar motorclub Caloh Wagoh. Het OM verspreidde per ongeluk foto’s van hem.

Het Paleis van Justitie in Den Haag.
Het Paleis van Justitie in Den Haag. Foto Peter Hilz

Opnieuw heeft het Openbaar Ministerie per ongeluk foto’s van een kroongetuige gedeeld. Het gaat om foto’s van Tony de G. die getuigt in het strafrechtelijk onderzoek tegen motorclub Caloh Wagoh. Dat bevestigt het OM na berichtgeving van het AD.

Volgens de advocaat van de kroongetuige, Onno de Jong, is er weinig aan de hand. Tegenover het radioprogramma Met Het Oog Op Morgen reageerde hij laconiek. „Ik vind het allemaal een beetje een storm in een glas water”, aldus De Jong.

In eerste instantie was Tony de G. alleen verdachte, later kwam hij pas in beeld als kroongetuige. De foto’s van De G. waren toegevoegd aan het dossier dat was verstrekt aan de rechtbank en de advocaten van de verdachten. Volgens het OM zijn de foto’s verder niet verspreid en wisten zij al hoe de kroongetuige eruitziet. „Dus er is niets gedeeld wat niet al bekend was.” De Jong sloot zich daar bij aan in het radioprogramma.

Justitie betreurt de gang van zaken en zegt dat dit „niet had mogen gebeuren”. Het is de tweede keer in korte tijd dat het OM foto’s van een kroongetuige per ongeluk heeft opgenomen in een strafdossier. In april had het OM al foto’s van kroongetuige Nabil B. aan het strafdossier toegevoegd.

Lees ook: Spijtoptant vertelt over cocaïnemaffia

Getuigenis

De G. heeft vorig jaar in ruil voor strafvermindering bekentenissen afgelegd over zijn rol bij de liquidatie van Jaïr Wessels in juni 2017. Wessels was een bekende in het criminele circuit. Ook heeft de G. informatie verstrekt over andere moorden.

Op basis van zijn verklaringen heeft justitie in november twee kopstukken van de motorclub opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de liquidatie. Zij werden aangehouden bij een grote politieactie tegen Caloh Wagoh. Volgens het OM is de motorclub een criminele organisatie die zich schuldig heeft gemaakt aan geweldsmisdrijven en wapenbezit.

In april verspreidde het OM ook een foto van een andere kroongetuige. Nabil B. legde verklaringen af in de zaak tegen onder anderen Ridouan T. en Saïd R., twee kopstukken van de Nederlandse cocaïnemaffia die nog steeds gezocht worden.