Noord-Korea lanceert opnieuw ‘ongeïdentificeerde projectielen’

Twee objecten werden gelanceerd vanaf een basis in het noordwesten van het land. Afgelopen weekend voerde Noord-Korea een rakettest uit.

Mensen in Seoul kijken naar een uitzending van de Zuid-Koreaanse televisie over het 'ongeïdentificeerde projectiel', donderdag. Op het scherm is ouder beeld te zien van een Noord-Koreaanse rakettest.
Mensen in Seoul kijken naar een uitzending van de Zuid-Koreaanse televisie over het 'ongeïdentificeerde projectiel', donderdag. Op het scherm is ouder beeld te zien van een Noord-Koreaanse rakettest. Foto Ahn Young-joon/AP

Opnieuw heeft Noord-Korea projectielen gelanceerd, nog geen week nadat een aantal korteafstandsraketten werd getest. De legerleiding van Zuid-Korea laat in een verklaring weten dat donderdagmiddag (‘s ochtends in Nederland) „twee ongeïdentificeerde projectielen” werden afgevuurd. Het lijkt te gaan om raketten.

Analisten van de Amerikaanse denktank Center for Strategic International Studies stellen tegenover persbureau Reuters dat de projectielen werden afgevuurd vanaf een basis in het noordwesten, de Sino-ri basis. De objecten vlogen richting het oosten.

De Zuid-Koreaanse inlichtingendienst stelt in een persverklaring dat het gaat om „vermoedelijke korteafstandraketten”. Bekend is dat op de Sino-ri basis, sinds de jaren zestig in gebruik, middenlange-afstandraketten liggen opgeslagen.

Korteafstandraket getest, Zuid-Korea waarschuwt voor escalatie

De rakettest van zaterdag vond vanaf een andere basis plaats. Die korteafstandraketten kwamen vervolgens terecht in de Japanse Zee. Volgens Noord-Korea was dat een „reguliere, defensieve” oefening. Het regime gaf daarover woensdag zelf een verklaring op de staatstelevisie. Niettemin trok de test de aandacht van de Verenigde Staten, China en Zuid-Korea. Dat buurland waarschuwde voor „escalatie”.

De VS en Noord-Korea lijken sinds de diplomatieke top in februari een impasse te hebben bereikt in onderhandelingen over het kernwapenprogramma van het land. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is verbolgen over Amerikaanse sancties tegen Noord-Korea en ziet geen kans op verbetering van de relatie zolang die strafmaatregelen niet worden verlicht, liet hij in april weten.

Lees ook: Kim lonkt naar Poetin nu Trump hem even niet wil zien

Sinds 2017 had Noord-Korea geen rakettest meer uitgevoerd: toen lanceerde het leger een langeafstandraket waarmee in potentie ook de kust van de Verenigde Staten zou kunnen geraakt. Die intercontinentale raket (in jargon intercontintal ballistic missile, ICBM) zou een kernkop kunnen dragen. Dat toonde volgens Kim aan dat het kernwapenprogramma van zijn land voltooid was.

Daarna volgden diplomatieke toppen met aartsvijanden van het regime; twee met de VS en drie met Zuid-Korea. Daarbij werden ook afspraken gemaakt over het nucleaire programma. Eerder dit jaar voerde Noord-Korea overigens wel andere wapentests uit.