Honderdste geboortedag

NRC -redacteur Arjen Fortuin schrijft biografie van dichter en prozaschrijver Gerrit Kouwenaar

Arjen Fortuin, redacteur en criticus van NRC, gaat een biografie van de dichter Gerrit Kouwenaar schrijven. Dat meldt uitgeverij Querido. Kouwenaar (1923-2014) werd als een van de grootste dichters van ons taalgebied beschouwd, aldus de uitgeverij. De dichter publiceerde in de Tweede Wereldoorlog clandestiene uitgaven en droeg bij aan illegale bladen. Kouwenaar debuteerde in 1953 officieel met de bundel Achter een woord. In 1971 ontving hij de P.C. Hooft-prijs, in 1989 de Prijs der Nederlandse Letteren. Van een experimentele dichter in de marge werd Kouwenaar geleidelijk een dichter voor het grote publiek, schreef Guus Middag in diens necrologie in NRC. Fortuin publiceerde in 2015 een biografie over uitgever Geert van Oorschot en het boek Verborgen boeken. Em. Querido’s uitgeverij tijdens en na de bezetting, mede over Van Oorschots rol daarin. De biografie van Gerrit Kouwenaar zal in 2023 verschijnen, honderd jaar na de geboortedag van de dichter.