Eerste eindexamendag voor middelbare scholieren

Het centraal schriftelijk eindexamen voor leerlingen van het vmbo, de havo en het vwo duurt tot en met 23 mei.

Scholieren van het Beatrix College (Tilburg) beginnen aan het landelijk eindexamen.
Scholieren van het Beatrix College (Tilburg) beginnen aan het landelijk eindexamen. Foto Bas Czerwinski/ANP

Middelbare scholieren zijn donderdag begonnen aan hun centrale examens. Ruim 217.000 leerlingen schuiven aan, op drie niveaus: 112.663 op het vmbo, 62.000 op de havo en ruim 42.000 op het vwo.

Vmbo’ers beginnen de examens met Nederlands en biologie. Havoleerlingen hebben eerst filosofie en wiskunde. Bij het vwo staan donderdag Grieks en scheikunde op het programma.

Lees ook: veel scholieren studeren buitenshuis, om afleiding zo veel mogelijk te voorkomen

Het CBS zette op een rijtje hoe de centrale examens vorig jaar werden gemaakt. Afgaande op de gehaalde cijfers, is de eerste dag van de examens niet de zwaarste. De eindexamenkandidaten krijgen het vooral vrijdag zwaar: dan staan de vakken gepland waarop in het schooljaar 2017-2018 het slechtst werd gescoord. Voor vmbo-leerlingen in de leerwegen kader en basis was dat vak respectievelijk Nederlands en maatschappijkunde. Havisten hadden het vorig jaar vooral moeilijk met Duits, en vwo’ers scoorden slecht op Nederlands. Die vakken staan voor hen ook gepland op vrijdag.

Herkansingen in juni

De examens duren tot en met 23 mei. De leerlingen moeten dan drie weken wachten op de uitslag: wie niet is geslaagd, kan van 17 tot en met 20 juni een herkansing maken.

Het Landelijke Aktie Komitee Scholieren (LAKS) heeft, zoals in voorgaande jaren, een klachtenlijn geopend. Kandidaten kunnen daar naartoe bellen met klachten over foutieve vragen of moeilijke examens. Vorig jaar kwamen bij het LAKS-meldpunt 177.000 klachten binnen.

Het centraal examen (CE) is de laatste toetsing van de middelbare scholieren, die in de jaren daarvoor ook herhaaldelijk schoolexamens (SE) moeten maken. De scholen maken daarvoor de toetsen en bepalen de planning van de vakken die worden getoetst. Het centraal examen wordt landelijk georganiseerd.

Lees ook dit opiniestuk: ‘Geef schoolexamens een nieuwe betekenis’