Dit schrijven de internationale kranten over de halve finale

Ook buiten Nederland is Ajax in de Champions League nauwlettend gevolgd. „Een dapper en briljant team, het beste van een generatie”, schrijft een Britse journalist.

Combinatie van buitenlandse kranten.
Combinatie van buitenlandse kranten. Beeld NRC

Niet alleen in Nederland is er met open mond en stijgende verbazing gekeken naar de halve finale van de Champions League, tussen Ajax en Tottenham Hotspur. In de vorige wedstrijden werd het jonge team van Ajax door de buitenlandse verslaggevers al zeer lovend beschreven, waardoor ook buiten Nederland de verwachtingen hoog waren.

Lees ook: Drama voor Ajax in de slotminuten

Sportverslaggever Daniel Taylor van The Guardian begint zijn verslag met het dramatische beeld aan het einde van de wedstrijd: een stuk of acht spelers van Ajax liggen met hun gezicht omlaag in het veld. Ze kunnen het niet meer aan. Het derde doelpunt van de Spurs is net gemaakt en de ontzetting trekt door het stadion.

Het beeld van verslagenheid doet Taylor eraan herinneren hoe wreed voetbal kan zijn. „En hoe er af en toe een verhaal is dat je tot in je botten kan doen trillen.” De Spurs-fans moeten het gevoel hebben gehad „dat hun bloed direct in rode wijn veranderde.”

„En dat terwijl het er voor de rust nog zo naar uitzag dat Ajax een nieuwe toevoeging zou binnenslepen voor hun strategisch geplaatste vlaggen onder het dak van het stadion, die alle door de club gewonnen trofeeën tonen, jaar na jaar.”

Dapper en briljant

Ook de verslaggever van The Independent zag de „hardvochtigheid” van de sport, zeker voor het jonge team van Ajax. De sportjournalist heeft te doen met een „dapper en briljant team, het beste van een generatie”. Ajax domineerde wat hem betreft grote delen van de wedstrijd, zoals in de eerste helft waarin zij erin slaagden „Tottenham tot diep op hun eigen helft terug te dringen, in een voortdurende nachtmerrie waarin geen einde leek te komen aan de inworpen, aan lange ballen langs de lijn en aan cycli waarin hun balbezit niets uithaalde. Telkens wanneer [Ajax] de bal terugwon, gingen zij direct voorwaarts, wat vrijwel altijd resulteerde in een kans.”

Pas toen Ajax te diep begon terug te vallen in de verdediging, gaf dat de Spurs moed. Maar zelfs in de tweede helft, beschrijft de verslaggever, wist Ajax zich op momenten te herstellen: „Ajax verdient beter.”

Ingrijpen van God

Bij de Spaanse sportkrant Marca spreken ze van een deus ex machina: God heeft ingegrepen in de wedstrijd om de Spurs toch nog door te laten gaan naar de finale. Wat de beweegredenen van God zijn geweest wordt niet bekend in de krant. Duidelijk is dat ook de redactie van deze toonaangevende sportkrant - die overigens bepaald niet op de hand is van die andere uitgeschakelde halve finalist, Barcelona - onderkent dat Ajax niet zomaar te verslaan is.

De verslaggever noemt dit in zijn reportage de „meest bizarre Champions League ooit”. De wedstrijd van woensdagavond was er één voor in de geschiedenisboeken, vindt hij. Eigenlijk was zo’n spannende wedstrijd met zo’n comeback het enige dat nog ontbrak in het Europese voetbalseizoen. Helaas ten nadele van Ajax.

Lees ook: De dag die niemand meer had verwacht

Gevoel van collectief

Ook lovende woorden in de Franse sportkrant L’Equipe. Daarin wordt uitvoerig het aanvallende spel van Ajax besproken, dat precies verliep zoals trainer Erik ten Hag het had aangekondigd. Daarnaast vinden zij bij de krant dat Ajax een bijzonder gevoel van collectief heeft getoond: ieder moment waarop er een onbalans in het spel leek te ontstaan of een gat viel, werd dat direct door een teamgenoot opgelost.

Maar zodra de omslag na rust was ingezet, wisten de Nederlanders volgens de krant geen antwoord te vinden op Lucas Moura. Na het beslissende doelpunt van de Spurs door de Braziliaan, in de blessuretijd, „bleef het stadion stil als in een kathedraal.”

Moura

Uiteraard was voor de Spurs het spel van Moura de grote redding. Daarom worden er bij de Britse tabloids weer flink wat woordgrappen gemaakt, waarbij Moura in de context als het Engelse more, ‘meer’, wordt neergezet.

Kijkers

In Nederland keken woensdagavond zo’n 5,4 miljoen mensen naar de wedstrijd, blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek (SKO). De halve finale werd uitgezonden door de zenders Veronica (4,8 miljoen kijkers) en Ziggo Sport (iets meer dan 0,5 miljoen). Vorige week, in de eerste wedstrijd tussen Ajax en Tottenham Hotspur in Londen, schakelden bijna 4,2 miljoen mensen in.

Volgens cijfers van SKO was de return in de halve finale de best bekeken wedstrijd van Ajax, de best bekeken wedstrijd van een Nederlandse voetbalclub en het best bekeken Champions League-duel ooit in Nederland. Volgens een woordvoerder van de stichting „geldt dat sinds 2002, want sinds die tijd meten wij”.

De in Nederland best bekeken voetbalwedstrijd ooit was de interland tussen Nederland en Argentinië: naar die halve finale in het Wereldkampioenschap (Nederland werd op strafschoppen uitgeschakeld) keken 9,1 miljoen mensen. Het is daarmee ook de meest bekeken televisie-uitzending allertijden.