Opinie

Crooswijk is geen ‘bakfietsenclave’

NRC doet Crooswijk onrecht door te zeggen dat het programma van de koningsdag bewijst dat de wijk een bakfietsenclave is geworden, schrijft Marielle de Jong.

Illustratie Rik van Schagen

Op 27 april schreef Tara Lewis in de Rotterdambijlage over koningsdag in Crooswijk: „Uit de allereerste editie van de door bewoners en ondernemers georganiseerde Koningsdagviering blijkt dat Crooswijk officieel een bakfietsenclave geworden is.” NRC noemt vervolgens de vrijmarkt voor kinderen met kleedjes en de kinderyoga. De krant doet Crooswijk onrecht aan met deze typering.

In december zijn we met een aantal Crooswijkers (oud en nieuw) begonnen met het organiseren van activiteiten in Crooswijk, met als doel het verbinden van de bewoners. Het eerste project werd Koningsdag, omdat er nog vrij weinig georganiseerd werd op deze datum. We hebben een divers programma opgesteld. Onder meer 7 lokale ondernemers hebben een kraampje gehuurd en we hebben plaatselijke verenigingen en artiesten benaderd voor samenwerking, zodat we de hele buurt erbij betrekken: citygym got2groove, bellysima, Miss Minetti, John Vos – hij heeft zelfs het lied Koningsdag Crooswijk geschreven, zo tros was hij dat een dergelijk evenement werd georganiseerd in zijn wijk. Deze aanpak heeft geresulteerd in een gevarieerd programma. Wanneer NRC dan alleen vrijmarkt en yogales noemt, tegelijkertijd met de bakfietsenclave, roept dat een bepaald beeld op dat behoorlijk polariserend werkt. Ik zou zeggen, kom eens naar een bewonersavond in Crooswijk, dan kan je zelf de conclusie trekken wie er echt wonen. Maar wat ik echt jammer vind, is dat dergelijke initiatieven meteen in een bepaald hokje worden geduwd. Waarom zo zuur? Echt jammer.

Vanuit de gemeente is juist zeer positief op het initiatief gereageerd, wat heeft geresulteerd in bezoek van de burgemeester, tijdens Koningsdag.

Ik nodig NRC van harte uit om een keer met de bakfiets in Crooswijk rond te komen fietsen.

voorzitter Stichting Crooswijk