Celstraffen voor verijdelde moordaanslag premier Montenegro in 2016

Een groep nationalisten beraamde plannen om de Montenegrijnse premier Djukanovic te doden en zo te voorkomen dat het land zich zou aansluiten bij de NAVO.

Premier Milo Djukanovic, hier gefotografeerd tijdens een toespraak aan het Europese Parlement in Straatsburg, afgelopen oktober.
Premier Milo Djukanovic, hier gefotografeerd tijdens een toespraak aan het Europese Parlement in Straatsburg, afgelopen oktober. Foto Vincent Kessler/Reuters

Een rechtbank van Montenegro heeft donderdag dertien mannen veroordeeld voor hun rol in de mislukte machtsgreep in het Balkanland in 2016. De groep zou de premier van Montenegro, Milo Djukanovic, hebben willen vermoorden. Doel van de couppoging was te voorkomen dat het land lid zou worden van de NAVO.

Onder de veroordeelden zijn ook twee Russische mannen. De rechter acht bewezen dat zij voor de Russische militaire inlichtingendienst GROe werkten. De twee zijn bij verstek veroordeeld tot vijftien en twaalf jaar cel voor „poging tot terrorisme” en „het opzetten van een criminele organisatie”, schrijft persbureau Reuters.

De twee Russen werkten samen met een groep Servische nationalisten, onder wie twee etnische Serviërs die in Montenegro destijds deel uitmaakten van de pro-Russische oppositie. Die twee mannen zijn voor verraad veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. Ook zijn de andere deelnemers, allen Serviërs, tot lagere straffen veroordeeld.

Lees meer over Montenegro, land dat klem ligt tussen de NAVO en Rusland

NAVO-toetreding

Een dag voor de parlementsverkiezingen in oktober 2016 werden in totaal twintig mensen opgepakt. De groep zou op verkiezingsdag hebben willen toeslaan, door overheids- en politiegebouwen aan te vallen en premier Djukanovic te ontvoeren en vermoorden. De politie in de Montenegrijnse hoofdstad Podgorica kon die acties verijdelen, volgens de autoriteiten doordat zij informatie hadden ontvangen van West-Europese inlichtingendiensten.

De acties werden gepland in buurland Servië, vanwaar de twee Russische inlichtingenofficieren meermaals op en neer reisden naar Moskou. Zij smokkelden onder meer geld de grens over om wapens te kopen. De rechter zei donderdag dat uit het strafrechtelijk onderzoek is gebleken dat „elk lid van de criminele organisatie een vooraf bedachte rol had”.

Sinds de arrestaties wordt Rusland ervan beschuldigd chaos te hebben willen zaaien in Montenegro, een land in de Balkan dat een strategische ligging heeft voor zowel Rusland als de NAVO. Het Kremlin heeft altijd ontkend betrokken te zijn geweest bij de mislukte staatsgreep.

Montenegro werd in 2017 lid van de NAVO. De pro-Europese Milo Djukanovic is nog steeds de premier van het land: hij versloeg in 2018 een pro-Russische politicus in verkiezingen.