Aantal volledig elektrische auto’s vorig jaar verdubbeld

Het aantal volledig elektrische auto’s is in vijf jaar zelfs vertienvoudigd. In totaal telde Nederland begin dit jaar bijna 139.000 (deels) elektrische auto’s.

Voor volledig elektrische auto's tot 50.000 euro geldt een gunstig bijtelling-tarief.
Voor volledig elektrische auto's tot 50.000 euro geldt een gunstig bijtelling-tarief. Foto Getty Images

Het aantal volledig elektrische personenauto’s is vorig jaar verdubbeld ten opzichte van 2017. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de kentekenregistratie van de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Het CBS noemt de voordelige fiscale regels omtrent volledig elektrische auto’s een belangrijke oorzaak van de stijging.

Voor volledig elektrische auto’s met een cataloguswaarde tot 50.000 euro geldt op dit moment nog een gunstig bijtelling-tarief van vier procent. Plugin hybrides, die naast een elektromotor ook een brandstofmotor hebben, worden fiscaal inmiddels op dezelfde manier behandeld als gewone benzineauto’s. Het aantal plugin hybrides nam het afgelopen jaar dan ook af met drie procent.

Lees ook: Hoe Tesla’s van een ton het straatbeeld zijn gaan domineren

Vertienvoudigd

Vijf jaar geleden reden er in Nederland nog zo’n 4.600 volledig elektrische auto’s rond. Dat aantal is in vijf jaar tijd bijna vertienvoudigd, naar ruim 44.000. De bijna 139.000 volledig elektrische auto’s en plugin hybrides hadden op 1 januari 2019 een aandeel van 1,6 procent van alle personenauto’s. Van alle auto’s die in 2018 op kenteken werden gezet, was zelfs 5,4 procent elektrisch.

Ruim driekwart van alle elektrische auto’s wordt zakelijk gereden. Van het totaal aantal personenauto’s in Nederland geldt dat voor 12 procent.