Reportage

Aan de slag zonder brief, cv of gesprek

Open hiring Je achtergrond telt niet in het magazijn van MamaLoes. Wil je werken? En pas je in het team? Teken maar in.

Het magazijn van MamaLoes in Goirle. Het bedrijf is vorige maand een proef begonnen met open hiring.
Het magazijn van MamaLoes in Goirle. Het bedrijf is vorige maand een proef begonnen met open hiring. Foto Merlin Daleman

Loes de Volder neemt het werk aan de inpaklijn wel even over. De directeur en oprichter van MamaLoes, in vijf winkels en online verkoper van babyspullen, weet ook hoe je de potjes, tipikleedjes en schapenlampjes voor slaaptraining onbeschadigd bij klanten krijgt. Dan kan Natasja van Gimst haar verhaal even vertellen. Van Gimst (48) ging onlangs via een ongewone route aan de slag in het magazijn in Goirle: zonder solliciteren. Ze hoefde géén brief te schrijven, géén cv op te stellen, géén gesprek te voeren. Het enige wat ze deed voor ze er aan het werk ging, was zich inschrijven op een lijst.

De Volder is vorige maand een proef begonnen met open hiring. Voor in totaal 80 uur per week neemt ze in haar bedrijf mensen aan van wie ze tevoren niet veel meer weet dan hun naam. Ze kent hun werkervaring niet, weet niet of ze een opleiding deden, of mensen werkloos thuis zaten, of ze misschien een strafblad hebben.

Wij zien het als een soort jeugdopleiding in het voetbal. Het is de bedoeling dat iedereen doorgroeit

Loes de Volder directeur

Het idee is dat ‘open hiring’ discriminatie in werving en selectie tegengaat, en dat werkgevers potentiële werknemers beoordelen op hun motivatie en op hoe ze hun werk doen, in plaats van op hun achtergrond. Dat geeft iedereen, ongeacht hun verleden, een eerlijke kans op werk.

Natuurlijk, er is een proefperiode – de eerste maand, op een contract van zeven maanden. Blijkt iemand het werk niet aan te kunnen of toch niet helemaal binnen het bedrijf te passen, dan wordt afscheid genomen.

Maar eigenlijk kijk je er dan al op een verkeerde manier naar, vindt De Volder. Ze is optimistisch: gaat het werk niet goed door gebrek aan kennis of kunde, dan spijkeren we de werknemer toch bij? En stel dat een werknemer problemen heeft thuis, dan kan hij of zij met een coach in gesprek.

Zolang de motivatie om te werken er maar is, zegt De Volder. „Wij zien het als een soort jeugdopleiding in het voetbal. Het is de bedoeling dat iedereen doorgroeit.”

Foto Merlin Daleman

Honderd mensen op de wachtlijst

Zoals Van Gimst bijvoorbeeld deed. Hiervoor werkte ze in de thuiszorg, maar ze wilde graag een baan met meer regelmaat. Nog geen vier weken geleden begon ze bij MamaLoes met inpakken, binnenkort gaat ze in plaats daarvan orders verzamelen. Ook heeft ze net een contract met een vast aantal uren gekregen. Zo maakt ze weer plaats voor een ander die via open hiring aan de slag kan in een logistieke functie – er is inmiddels een wachtlijst van ruim honderd mensen, het is first come, first serve.

Open hiring is bedacht door een Amerikaanse bakkerij, de Greyston Bakery in de staat New York. Al is het woord bakkerij wat misleidend – in 2017 had de fabriek een omzet van zo’n 21 miljoen dollar. Greyston bakt brownies voor onder meer Ben & Jerry’s en Whole Foods en heeft, zoals het dat zelf verwoordt, een maatschappelijk doel: zoveel mogelijk mensen aan werk helpen die dat elders niet vinden, omdat ze bijvoorbeeld in de gevangenis hebben gezeten.

Van elke tien mensen die bij de Greyston Bakery beginnen, slagen er vier tot zes, zegt Jos Verhoeven, directeur van StartFoundation. Die organisatie helpt mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt aan het werk en werkt nu samen met Greyston om open hiring in Nederland te introduceren.

De komende tijd moeten naast MamaLoes nog vier bedrijven eenzelfde pilot beginnen. Bedoeling is het concept daarna in heel Europa te introduceren. Greyston heeft Nederland als ‘proefland’ gekozen.

De manier waarop MamaLoes (130 werknemers) met open hiring werkt, is precies hetzelfde als bij Greyston, maar er zijn wat ‘interpretatieverschillen’ tussen Nederland en de Verenigde Staten. De Amerikanen zijn vrij strikt in wie er wel en niet op de wachtlijst thuishoort, vertelt Verhoeven. „Zij redeneren: dit werk is er voor wie het ’t hardst nodig heeft. Als je al ander werk hebt, hoor je niet op de wachtlijst.”

Foto Merlin Daleman

Geen liefdadigheid

De Volder: „Er begint hier binnenkort een vierde werknemer, die achttien jaar in het magazijn van een schoenenketen werkte. Hij wilde graag iets anders gaan doen, maar belandde overal onderop in de stapel sollicitatiebrieven.”

Verhoeven: „Ik had laatst Mike Brady, de directeur van Greyston aan de lijn en vertelde hem daarover. Hij zei: ‘Daarvoor is het toch niet bedoeld?’”

De Volder: „Maar ik vind dit óók een belangrijk doel. Ik zie gewoon iemand die op die lijst thuishoort.”

Verhoeven: „Het is heel Nederlands om iedereen te willen helpen.”

Maar MamaLoes is geen liefdadigheidsinstelling, benadrukt De Volder. Haar bedrijf zette vorig jaar naar eigen zeggen zo’n 20 miljoen euro om, maakte vorig jaar twee ton verlies, het jaar daarvoor anderhalve ton winst. Van logistiek personeel wordt, net als bij andere webshops, gewoon bijgehouden hoeveel pakketten ze op een dag verwerken. Enig verschil is de houding tegenover mensen die werk zoeken. Als iemand echt wíl werken, is er veel mogelijk, zegt De Volder. „Er zijn bedrijven die veel uitgeven aan sollicitatieprocedures. In plaats daarvan investeer ik in een werkopleiding.”