Zuid-Afrika naar de stembus

Foto Luca Sola / AFP

Mensen staan in de rij om te stemmen voor de nationale en provinciale verkiezingen van Zuid-Afrika in een stembureau in de gemeente Tlhabologang in Coligny. Zuid-Afrikanen stemmen op 8 mei in de zesde algemene verkiezingen van het land sinds het einde van de apartheid in 1994. Ook al doet Jacob Zuma niet meer mee, de parlementsverkiezingen gaan woensdag nog steeds over hem. De negen Zumajaren zijn synoniem geworden voor corruptie in Zuid-Afrika, de uitverkoop van de staat, de plundering van staatsbedrijven verantwoordelijk voor elektriciteit, transport, pensioenen. Niet alleen de oppositiepartijen profileren zich door zich af te zetten tegen die puinhopen, ook Zuma’s opvolger en partijgenoot Cyril Ramaphosa. „We hebben grote misstappen gemaakt in het verleden. We moeten onszelf vernieuwen. We moeten de fouten rechtzetten die we hebben gemaakt”, zegt Ramaphosa.