Zeven doden bij opstand in beruchte Guatemalteekse gevangenis

Een ruzie tussen twee gevangenen lijkt de aanleiding geweest te zijn. Er werden 1.500 agenten en militairen ingezet om de situatie onder controle te krijgen.

Politiemensen komen aan bij de Pavóngevangenis.
Politiemensen komen aan bij de Pavóngevangenis. Foto Reuters

Bij een opstand in de Pavóngevangenis in Guatemala zijn dinsdag zeven gedetineerden omgekomen. Tien anderen zijn gewond geraakt, meldt persbureau AP. In de gevangenis, nog geen twintig kilometer buiten Guatemala-Stad, is geschoten. Ongeveer 1.500 politiemensen en militairen deden er acht uur over om de gevangenis weer onder controle te krijgen.

De aanleiding voor de opstand is onduidelijk, al lijkt het erop dat het gaat om een ruzie tussen twee gevangenen. Daarbij heeft een van de gedetineerden „vermoedelijk onder invloed” het vuur geopend op een andere gevangene, zei de directeur van de Guatemalteekse gevangenissen volgens persbureau Reuters tegen de lokale televisiezender TN23.

Of de gevangenen zijn omgekomen als gevolg van de opstand, of door het ingrijpen van de politie en het leger, is nog onduidelijk. Het dodental loopt mogelijk verder op.

Gewelddadig verleden

De Granja Modelo de Rehabilitación Penal Pavón, zoals de gevangenis waar de opstand plaatsvond formeel heet, heeft een jaren oude gewelddadige reputatie. In 1996 droeg de overheid de macht over de gevangenis zelfs officieel over aan een committee van gevangen, en werden alleen de buitenmuren nog bewaakt. De 1.500 gedetineerden vormden een zelfstandige samenleving, waarin misdaad een grote rol speelde. Het zou tien jaar duren tot de overheid het weer voor het zeggen kreeg. Drieduizend politiemensen en militairen vielen in 2006 binnen, met zeven doden tot gevolg.

De instelling werd in 1976 opgezet als gevangenisboerderij voor zo’n 800 mensen. Inmiddels zitten er volgens officiële gegevens 4.100 gedetineerden. Bij de vorige grote opstand, in 2016, kwamen veertien mensen om het leven.