WhatsApp opent Londens kantoor voor ontwikkeling betaaldiensten

WhatsApp is op zoek naar honderd mensen om de betaaldienst te ontwikkelen. Een opsteker voor Londen, dat ‘fintech’ wil aantrekken.

WhatsApp-eigenaar Facebook bekijkt de mogelijkheden om op meer platforms betaaldiensten te introduceren.
WhatsApp-eigenaar Facebook bekijkt de mogelijkheden om op meer platforms betaaldiensten te introduceren. Foto Sascha Steinbach/EPA

WhatsApp gaat vanuit Londen werken aan de verdere ontwikkeling van betalingsmogelijkheden, zo heeft het bedrijf woensdag laten weten aan de Financial Times. Moederbedrijf Facebook wil honderd nieuwe medewerkers aannemen, waarmee het totale aantal medewerkers van de berichtendienst stijgt tot vijfhonderd. Er is voor de Britse hoofdstad gekozen vanwege het grote aantal inwoners uit landen waar WhatsApp veel gebruikt wordt, stelt de techgigant.

De honderd medewerkers zullen vooral worden gezocht in Londen, aangevuld met mensen uit Dublin waar al een groot Facebook-kantoor gevestigd is. Voor de Britse hoofdstad zijn de plannen volgens FT een opsteker. Londen hoopt een centrum te worden voor zogeheten fintech, de sector die zich bezighoudt met technologie voor financiële diensten. Bovendien komt de aankondiging nadat een aantal bedrijven en instellingen juist een vertrek uit Londen heeft aangekondigd vanwege de Brexit.

Het hoofdkantoor van Facebook is gevestigd in de Verenigde Staten, maar in dat land is WhatsApp niet de belangrijkste berichtendienst. In Londen wonen veel mensen uit landen waar dat anders is, aldus Facebook. Met name India is daarbij van belang. In dat land werd al een succesvolle proef gedaan met WhatsApp Pay. Doel is nu om dat experiment een vervolg te geven.

Uitbreiding

Nog dit jaar moet in verschillende landen een dienst geïntroduceerd worden waarmee via WhatsApp betaald kan worden, kondigde Facebook-topman Mark Zuckerberg vorige week aan. Het gaat daarbij onder meer om WhatsApp Business, een berichtendienst waarmee ondernemers met hun (potentiële) klanten kunnen communiceren. Twee weken geleden sprak Zuckerberg bij de presentatie van de kwartaalcijfers nog over de mogelijkheid dat betaaldiensten voor heel Facebook, waar ook Instagram onder valt, in de toekomst een grotere rol zullen gaan spelen.

Volgens technologiewebsite Tweakers wordt onderzocht of de dienst in Nederland geïntroduceerd kan worden, als onderdeel van de dienst WhatsApp Business. Mogelijk wordt de dienst een concurrent voor andere betaaldiensten als iDeal, Tikkie of Apple Pay, dat ING wil introduceren.

Geld verdienen

Betalingen zouden voor Facebook een nieuwe manier zijn om geld te verdienen, ook aan de dienst WhatsApp. De berichtendienst heeft naar eigen zeggen ruim 1,5 miljard gebruikers, maar is gratis. Er wordt niet op geadverteerd.

Naast de betalingsdienst zal het nieuwe Londense team zich ook richten op veiligheid en spam op de app.