Twitter blokkeert bij herhaling GeenStijl-auteur Bart Nijman

Nijman kon tijdelijk niet twitteren omdat hij misleidende informatie zou hebben verspreid. Onterecht, gaf Twitter toe. Later werd hij alsnog geweerd.

Bart Nijman voor het logo van GeenStijl.
Bart Nijman voor het logo van GeenStijl. Foto Niels Wenstedt/ANP

Twitter heeft het account van GeenStijl-blogger Bart Nijman twee keer in een dag tijdelijk geblokkeerd. In meldingen die Nijman volgens GeenStijl heeft ontvangen, wordt verwezen naar een tweet van dinsdagavond waarin valse informatie over de Europese verkiezingen zou staan. Die schorsing werd woensdagochtend opgeheven. Even later werd hij alsnog geweerd vanwege een andere tweet waarin hij een moslima uitmaakt voor hoer. Volgens GeenStijl was dat bericht „ironisch”, maar Twitter heeft het aangemerkt als haatdragend.

Het account van Nijman is niet afgeschermd of verwijderd, maar hij kan onder meer geen nieuwe tweets versturen, blijkt uit screenshots die GeenStijl online gezet heeft. Daaruit valt op te maken dat de blogger de tweet over de moslima moet verwijderen, en daarna nog twaalf uur beperkt gebruik kan maken van Twitter. Nijman heeft de omstreden tekst volgens GeenStijl inmiddels „zuchtend” weggehaald.

Twitter meldt woensdagavond dat de eerste schorsing onterecht was, het gevolg van een menselijke fout. Op de tweede schorsing waarover GeenStijl schrijft, wil het bedrijf niet ingaan omdat het „niet reageert op individuele accounts voor privacy- en veiligheidsredenen”.

De tweet die Nijman zijn eerste schorsing opleverde:

Twitter avatar BartNijman Bart (Voorman) Ik ben normaal ook altijd voor thuisblijven, om dat antidemocratische nepparlement van graaiers, gekken en uitgerangeerde alcoholisten niet te legitimeren met een stem. Maar #ItsTime voor een populistische dreun tegen die dronkemanskoppen. Lekker eurosceptisch stemmen 23 mei dus. https://t.co/YiPXkZvrN8
Lees ook dit profiel: Bart Nijman van GeenStijl viert zijn cynisme het liefst bot achter z’n laptop

Manipulatie

Eind april kondigde Twitter aan strenger toe te zien op manipulatie in aanloop naar de verkiezingen voor het Europees Parlement. Het ging daarbij om berichten die onjuiste informatie verspreidden over de manier waarop gestemd kan worden en door wie, en valse berichten over bijvoorbeeld de datum of tijd van de verkiezingen. Dergelijke informatie bevatte de tweet van Nijman niet.

Bart Nijman is naast adjunct-hoofdredacteur van GeenStijl ook een uitgesproken EU-scepticus, en een van de drijvende krachten achter GeenPeil, dat eerder het Oekraïne-referendum afdwong. Hij twitterde tussen zijn schorsingen door dat hij snapt dat het platform regels hanteert, maar was kritisch op de manier waarop het bedrijf ermee omgaat.

„Het probleem hier is dat de regels niet goed gehandhaafd worden, en de deur open zetten voor kliklijnen en willekeur. En het platform daarna nauwelijks bereikbaar is voor ballotage.” Kwalijk, stelt hij, omdat hij de dienst „een soort digitale nutsvoorziening” vindt waar een deel van het publiek debat plaatsvindt.

Tijdens de eerste schorsing kreeg Bart Nijman bijval van honderden twitteraars. Zijn kritische tekst over de verkiezingen voor het Europees Parlement werd zo’n duizend keer door anderen overgenomen en via hun eigen accounts verspreid.