Trump zet extra druk op gesprekken met China

Handelsoorlog President Trump wil vanaf vrijdag de importheffingen op Chinese producten uitbreiden. Beijing is niet erg onder de indruk.

De Chinese vicepremier Liu He luistert naar de Amerikaanse president Donald Trump, begin vorige maand in het Witte Huis.
De Chinese vicepremier Liu He luistert naar de Amerikaanse president Donald Trump, begin vorige maand in het Witte Huis. Foto Jonathan Ernst/Reuters

Voor een president die de beurskoersen vaak lijkt te interpreteren als opiniepeilingen, zette Donald Trump deze week een onlogische stap. Zondag maakte hij, totaal onverwacht, via Twitter bekend de importheffingen op Chinese producten vanaf deze vrijdag drastisch uit te breiden en te verhogen. Gevolg: koersdalingen wereldwijd.

Het leek juist goed te gaan met de gesprekken die een einde moeten maken aan de handelsoorlog tussen de VS en China. Vorige week nog had de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin „productieve” gesprekken gevoerd in Beijing en was er hoop op een concept-akkoord eind deze week.

Uit Trumps tweets was niet op te maken of die hoop de koelkast in kon. De gesprekken met China gaan „te langzaam”, schreef hij. „Ze proberen te heronderhandelen. Nee!” Waren de gesprekken werkelijk aan het vastlopen? Of zei dealmaker Trump maar wat, om de druk op de tegenpartij in de eindfase maximaal op te voeren?

Maandag wierp hoofdonderhandelaar Robert Lighthizer enig licht op de zaak. Volgens hem „komt China terug op eerdere toezeggingen” en gaan de onderhandelingen „achteruit, in plaats van vooruit”. Hij wijdde niet uit. Internationale media meldden op basis van anonieme bronnen dat China weigert om toezeggingen vast te leggen in wetswijzigingen. In plaats daarvan zouden aanpassingen in reguleringen volgens Beijing volstaan.

Van Lighthizer is bekend dat hij hier beducht voor is. Hij wil geen halfslachtige deal, maar keiharde afspraken. Zo moet er een einde komen aan de gedwongen overdracht van technologische kennis in China en moet dat land stoppen met zijn staatssteun aan bedrijven. Wat hem betreft staat er meer op het spel dan een handelsakkoord: hij ziet de opkomende wereldmacht China als een tegenstander die de VS wil overschaduwen.

China reageerde dinsdag beheerst op de beschuldigingen. Volgens een woordvoerder wil het land nog steeds verder praten, „op basis van wederzijds respect en gelijkheid”. Van Trumps twitterdreigement is China niet onder de indruk, omdat dit „al veel vaker” is gebeurd. Inderdaad heeft Trump eerder verdere heffingen aangekondigd – en die weer ingetrokken toen de gesprekken goed gingen.

Toch is er wel iets aan de hand. Na de tweets ontstond de vrees dat Liu He, de Chinese vicepremier die namens president Xi Jinping de onderhandelingen leidt, zijn bezoek aan Washington deze week zou afzeggen. Liu zou met een honderdkoppige delegatie afreizen en misschien wel de deal rond maken. Maar onder de dreiging van heffingen op de totale Chinese export naar de VS (ter waarde van 575 miljard dollar), zou hij weleens kunnen vinden dat de gelijkwaardigheid zoek is.

Als Liu de trip had afgezegd, zou dat Trump min of meer dwingen om de heffingen vrijdag daadwerkelijk door te voeren. En dat zou niet alleen de Chinese leveranciers treffen, maar ook Amerikaanse bedrijven die bijvoorbeeld Chinese halffabrikaten verwerken. Trump ontkent overigens dat de heffingen ook de Amerikaanse economie kunnen schaden.

De Amerikaanse president weet zich gesterkt door goede statistieken: de economie van de VS groeide in het eerste kwartaal met 3,2 procent op jaarbasis en de werkloosheid staat op een laagterecord. Enige zelf toegebrachte schade valt dus te incasseren. Voor China ligt dat iets anders: daar was de groei van 6,4 procent in het eerste kwartaal een meevaller in een al langer dalende trend.

Liu vertrekt volgens plan naar Washington, liet China dinsdag weten, voor besprekingen die donderdag beginnen. Het is dus nog altijd mogelijk dat er vrijdag aan het einde van de dag toch een concept-akkoord is om aan Xi en Trump voor te leggen.