Thuiskok.

Vatapá

Deze smeuïge mix van garnalen, kokosmelk en noten wordt veel gegeten in het noordoosten van Brazilië, vaak met witte rijst of met acarajé, een soort gefrituurde bal van gepureerde bonen. U kunt de garnalen ook vervangen door bijvoorbeeld tonijn, kabeljauw of kip.

Pureer het brood met de kokosmelk. Hak de noten fijn en zet apart. Snijd de ui, knoflook en peper fijn. Fruit aan in een scheutje olie. Hak de gamba’s fijn en voeg toe aan het ui-knoflook-pepermengsel. Bak de gamba’s tot ze bijna gaar zijn. Doe het gamba-uimengsel in de keukenmachine en maal fijn. Zorg ervoor dat het geen puree wordt en nog wel de structuur van gamba’s heeft. Doe het gamba-uimengsel terug in de pan. Voeg het kokosmelk-broodmengsel, de noten, het limoensap en water toe. Kook in tot sausdikte. Breng op smaak met zout en peper.