Theater Vis à Vis vreest verlies locatie

Theater Het theater van toneelgezelschap Vis à Vis aan het Almeerderstrand moet na 2025 mogelijk wijken voor woningbouw. Een petitie van het gezelschap om dit tegen te houden is 14.900 keer ondertekend.

Het theater van gezelschap Vis à Vis in Almere
Het theater van gezelschap Vis à Vis in Almere Foto Vis à Vis

Theatergezelschap Vis à Vis dreigt na 2025 zijn locatie aan het Almeerderstrand te verliezen. Reden is het aflopen van een erfpachtovereenkomst met de gemeente. Er zijn plannen voor woningbouw op de locatie, waarbij Vis à Vis eventueel zou moeten verhuizen. Vis à Vis overhandigt donderdag een petitie vóór het behoud van de locatie aan de gemeente, met zo’n 14.900 handtekeningen. Gemeente Almere vergadert op donderdag 16 mei over de bestemming van de grond.

Theatergezelschap Vis à Vis, bekend van toneelvoorstelling Mare (2017), vestigde zich in 2010 aan het strand bij Almere Poort. Klaartje Wierbos, zakelijk leider van Vis à Vis, vertelt dat het gezelschap nooit 800.000 euro had geïnvesteerd in de locatie als het had geweten dat het na 2025 weg zou moeten. In 2017 liet de organisatie op het terrein een nieuw kantoorgebouw en restaurant bouwen.

Recreatie

„In 2013 beloofde voormalig wethouder Adri Duivesteijn ons dat wij, na afloop van de overeenkomst in 2025, permanent op de Muiderzandplaats mochten blijven”, zegt Wierbos. „Er kwam ook een schriftelijke onderbouwing van de gemeente. Daarin stond dat de grond geschikt was voor een recreatiefunctie. Wij gingen ervan uit dat de gemeente zich aan die belofte zou houden.”

De locatie van Vis à Vis ligt binnen het gebied van het onvoltooide bouwproject DUIN. Een woordvoerder van de gemeente Almere laat weten dat DUIN in het ontwikkelingsplan uit 2011 is bestemd als woongebied, met daarnaast ook ruimte voor recreatie.

De gemeente wil Vis à Vis graag in Almere houden. Mogelijk op een andere plek in de stad. Vis à Vis heeft geen interesse in een verhuizing, zegt Wierbos: „Als de gemeente zich op deze locatie niet aan de afspraak houdt, dan hebben we weinig vertrouwen dat het op een andere locatie wel houdbaar zal zijn.”