Strafrechtelijk onderzoek naar zeven coupplegers Venezuela

Zelfverklaard interim-president Juan Guaidó behoort niet tot degenen die vervolgd worden.

Op de Dag van de Arbeid riep oppositieleider Juan Guaidó op tot een militaire revolte.
Op de Dag van de Arbeid riep oppositieleider Juan Guaidó op tot een militaire revolte. Foto Federico Parra/AFP

Het Venezolaanse hooggerechtshof heeft strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar zeven vooraanstaande oppositieleden, die worden verdacht van betrokkenheid bij de couppoging van vorige week. Oppositieleider en zelfverklaard interim-president Juan Guaidó behoort niet tot de verdachten, zo meldt persbureau Reuters.

Het Venezolaanse parlement, waar de oppositie in de meerderheid is, veroordeelt de beslissing van het hooggerechtshof - dat al jaren bekend staat als regeringsgezind. Het Openbaar Ministerie en de Grondwetgevende Vergadering, die door president Nicolas Maduro is aangesteld, bepalen nu hoe het onderzoek verder zal verlopen.

Lees ook dit interview met Guaidó: ‘Het land komt los van Maduro’

Militaire revolte

Meer dan vijftig landen, waaronder Nederland, hebben Guaidó inmiddels erkend als president van Venezuela. De oppositieleider riep vorige week, tijdens de Dag van de Arbeid, op tot een militaire revolte en spoorde Venezolanen aan om de straat op te gaan om te protesteren tegen Maduro. Hij hoopte daarmee meer militairen aan zijn kant te krijgen.

Die poging mislukte; het grootste deel van de soldaten bleef Maduro trouw en lang niet zoveel Venezolanen gingen de straat op. Aan het eind van de dag meldde Maduro op de staatstelevisie dat de couppoging van een “kleine groep opstandige militairen” verijdeld was.

Leopoldo Lopéz, de bondgenoot van Guaidó die tijdens de coup werd bevrijd uit zijn huisarrest, behoort niet tot de zeven vervolgde oppositieleden. Lopéz vluchtte na zijn bevrijding naar de Spaanse ambassade in Caracas.

De Amerikaanse vice-president Mike Pence zei dinsdag dat de VS de sancties tegen een Venezolaanse generaal hebben opgeheven, omdat hij is overgestapt naar het kamp van Guaidó. “We hopen dat andere militairen door deze actie dezelfde keuze zullen maken”, zei Pence.

Lux et Libertas Lees ook dit commentaar over Venezuela: Het Westen moet Guaidó helpen met sancties, hulp en druk