Belgische scholen weer vrijgegeven na bommelding

Scholen in Diest, Aarschot en Westerlo werden woensdag geëvacueerd na een bommelding. Inmiddels zijn bijna alle gebouwen vrijgegeven, vooralsnog is er niets gevonden.

Politieagenten bij een school in Diest. Net als in Westerlo en Aarschot zijn ook daar alle basis- en middelbare scholen woensdagochtend geëvacueerd.
Politieagenten bij een school in Diest. Net als in Westerlo en Aarschot zijn ook daar alle basis- en middelbare scholen woensdagochtend geëvacueerd. Foto Eric Lalmand/Belga foto

In de Belgische plaatsen Diest, Aarschot en Westerlo zijn alle basis- en middelbare scholen woensdag een aantal uur ontruimd geweest na een bommelding. Meer dan 20.000 scholieren werden ondergebracht in evacuatiecentra, meldden onder meer nieuwszenders VTM en VRT.

Inmiddels zijn de scholen onderzocht en op twee gebouwen in Diest na weer vrijgegeven, aldus VRT. Vooralsnog lijkt er niets te zijn gevonden. „Dat betekent dat alle scholen nu veilig zijn om naar terug te keren”, aldus de gemeente Aarschot. Het onderzoek van justitie loopt nog.

Briefje

Volgens de burgemeester van Diest, ten zuidoosten van Antwerpen, zou een nog onbekend persoon dinsdagavond op de deur van het politiebureau in Westerlo een briefje hebben opgehangen met daarop de bommelding. Het parket in Antwerpen bevestigt dat aan de VRT. Toen de brandweer de boodschap de ochtend erop vond, is de evacuatie in gang gezet. De leerlingen en leerkrachten werden overgebracht naar sporthallen, kerken of culturele centra.

In Aarschot riep de politie mensen die binnen een straal van vijftig meter van een school wonen, op binnen te blijven en de ramen en deuren gesloten te houden. Ook werd bezoekers gevraagd om alle drie de plekken te mijden.

Twitter avatar StadAarschot Stad Aarschot Stad Aarschot en @PolitieAarschot raden omwonenden binnen een straal van 50 meter rondom elke school in Aarschot en deelgemeenten aan om ramen en deuren gesloten te houden en rustig binnen te blijven.
Twitter avatar staddiest Stad Diest Alle Diestse scholen zijn tijdig ontruimd. De kinderen worden opgevangen op het noodevacuatiepunt.