Jeugdinstelling in Oosterhout sluit deuren na ‘zorgwekkende signalen’

De jeugdinstelling Lievenshove is per direct gesloten vanwege zorgen van de inspectie over de veiligheid en behandelingen van de jongeren die er verblijven.

Twee meisjes van internaat Lievenshove van zorginstelling Juzt op de trampoline in de tuin.
Twee meisjes van internaat Lievenshove van zorginstelling Juzt op de trampoline in de tuin. Foto Joyce van Belkom/Hollandse Hoogte

Een jeugdinstelling in het Brabantse Oosterhout is per direct gesloten omdat er zorgen zijn over de hulpverlening. Dat heeft de instelling woensdag bekendgemaakt. De laatste veertien jongeren die nog in Lievenshove verbleven zijn naar andere zorginstellingen overgebracht.

De sluiting is vervroegd nadat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd vorige week met een zogeheten formele aanwijzing kwam. Er is sprake van „structurele tekortkoming in de geboden jeugdzorg voor zowel de kwaliteit van de individuele hulpverlening aan de cliënten, voor de veiligheid van de cliënten en voor het leefklimaat op deze locatie” aldus de inspectie.

In de woensdag gepubliceerde brief aan instelling Juzt stelt de inspectie, dat ondanks de gesprekken die al sinds de zomer plaatsvinden, dat de „zorgelijke situatie niet langer voort mag duren”. De instelling had aanvankelijk tot 15 mei de tijd om aan de jeugdzorgnormen te voldoen, maar is nu al gesloten.

Jongeren in de instelling volgden amper onderwijs, er is weinig individuele begeleiding, en ook de dagbesteding is niet volgens de normen van de inspectie. Ook veroorzaakt de steeds op nieuw uitgestelde verhuizing voor veel onrust onder het personeel en de jongeren.

Drugproblemen

De inspectie volgt zorginstelling Juzt en in het bijzonder de Lievenshove als sinds 2016 nauwgezet, maar ontving sinds de zomer van 2018 opnieuw „zorgwekkende signalen” over de veiligheid van het terrein en de zorg aan de jongeren. BN DeStem schrijft dat er ook drugsproblemen zijn in de instelling.

Lievenshove zou de deuren al in december sluiten, maar dat werd volgens regionale media uitgesteld om voor alle jongeren een nieuwe plek te zoeken. De inspectie zegt er nu geen vertrouwen in te hebben dat de instelling zonder ingrijpen kan verbeteren.