Hoe laat mag mijn tiener thuiskomen?

Opgevoed Elke week legt Annemiek Leclaire een lezersvraag voor aan deskundigen. Deze week: nachtbrakende tieners.

Illustratie Sarah Kaptein

Moeder: „Mijn dochter van 16 gaat met oudere kinderen om, die laat mogen thuiskomen van hun ouders. Schoolfeesten duren tot 02.00 uur, feestjes in de stad en bij schoolgenoten gaan ook tot laat door.

„Mijn dochter wil de vrijheid om naar huis te gaan als de anderen ook gaan, maar ik vind dat erg laat. Ik hoef niet bang te zijn dat ze teveel drinkt, bovendien mag ze van mij best een biertje, maar ik vind het eng dat ze zo laat alleen door de grote stad fietst.

„Bij een vriendinnetje slapen zou een oplossing zijn, maar dat wil ze niet. Ophalen kan niet, want ik ben een alleenstaande ouder met een jong kind dat ik niet alleen wil laten. Nu bellen we vanaf het moment dat ze op de fiets stapt, tot ze thuis is.

„Wat is een normale tijd voor een 16-jarige om thuis te komen?”

Naam is bij de redactie bekend. Deze rubriek is anoniem, omdat moeilijkheden in de opvoeding gevoelig liggen. Wilt u een dilemma in de opvoeding voorleggen? Stuur uw vraag of reacties naar opgevoed@nrc.nl

Slaapbehoefte

Jelle Jolles: „Ik vind 02.00 uur voor een 16-jarige aan de late kant, gezien de slaapbehoefte op die leeftijd, maar een norm noemen wil ik niet. Zo’n tijdstip is afhankelijk van de locatie, van het moment, en van de persoonlijkheid van het kind.

„U zou ’s nachts geen peentjes hoeven zweten tot uw dochter thuiskomt. Daar kunt u in wederzijds respect met een 16-jarige best over onderhandelen: ‘Ik ben bezorgd, en daar heb ik goede redenen voor. Wat vind jij daarvan?’ En ‘In je eentje fietsen is geen optie, maar er zijn allerlei andere mogelijkheden, zoals met iemand mee-fietsen. Als we die afspraak kunnen maken, mag je naar dat feestje. Redelijk?’ Met z’n tweeën lopen tieners echt veel minder gevaar.

„Tijdsplanning is bij tieners slecht ontwikkeld. Daarom zijn dit mooie gelegenheden om met tijdsconsequenties te oefenen. Overleg met uw kind dat het handig is dat ze zich er van tevoren van verzekert dat er iemand is die met haar op tijd richting huis wil vertrekken, want dat regelen op het moment zelf lukt meestal slecht. Dan komt er zo een uur bij.

Lees ook: De kinderen gaan uit, wat doe je als ouder?

„Ook is het goed om van tevoren al te anticiperen op de sanctie als het niet lukt: ‘En als je toch niet op tijd thuis bent, wat dan? Dan is het redelijk dat je de daaropvolgende zaterdag niet weg mag, vind je niet?’ Dat is effectiever dan straf uitdelen achteraf.

„Het mag allemaal een beetje met een knipoog, maak het niet al te zakelijk.”

Veiligheid

Tischa Neve: „Het gaat hier minder om tijd dan om veiligheid. Een meisje van 16 moet niet ’s nachts alleen over straat fietsen. Straks is haar band lek, en dan staat ze daar.

„Ik zou beginnen met zeggen dat u haar dolgraag zou willen ophalen, maar dat het nu eenmaal niet kan, en dat u snapt dat ze daar misschien van baalt. Dan zou ik samen gaan inventariseren: om welke avonden gaat het de komende weken, en wat zijn de mogelijke oplossingen? De ene keer gaat ze met een vriendin mee, de volgende keer komt er een vriendin slapen, de derde keer rijdt ze mee met andere ouders, de vierde keer pakt ze een taxi, de vijfde keer maakt u de kleine wakker en stapt u zelf in de auto, de zesde keer schakelt u een student in die tegen betaling uw dochter op de fiets thuisbrengt. Wat niet meer tot de opties behoort is ‘niet met iemand naar huis fietsen’.”

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.