Gemeenten krijgen honderden miljoenen extra voor jeugdzorg

Het kabinet geeft dit jaar 350 miljoen euro extra uit aan jeugdzorg. De komende drie jaar trekt Den Haag jaarlijks nog 190 miljoen euro uit.

Kinder- en jeugdkliniek Emergis in Zeeland.
Kinder- en jeugdkliniek Emergis in Zeeland. Foto Ans Brys/ANP

Gemeenten krijgen dit jaar 350 miljoen euro extra voor jeugdzorg. De komende drie jaar trekt het kabinet bovendien jaarlijks nog 190 miljoen euro uit voor dat doel. Dat hebben Haagse bronnen woensdagavond bevestigd aan NRC.

Eerder op woensdag dreigden de gemeenten jeugdzorg ‘terug te geven’ aan het Rijk omdat ze er naar eigen zeggen te weinig geld voor krijgen. Op deze manier is het niet meer vol te houden, schreef de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in een open brief in het AD. Het is op dit moment niet bekend of de nieuwe toezeggingen voldoende zullen zijn om de tekorten te dichten.

In 2015 namen gemeenten de jeugdzorg over van het Rijk. Den Haag heeft sindsdien het jeugdzorgbudget met zo’n 450 miljoen euro verlaagd.

Eind april bleek uit een reeks rapporten in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid dat driekwart van de Nederlandse gemeenten veel meer geld kwijt is aan jeugdzorg dan begroot. Bij één op de vijf gemeenten is het tekort 40 procent van de begroting. 88 van de toen nog 380 gemeenten deden in 2018 een beroep op een eenmalig fonds ter compensatie van zorgtekorten. Hieruit kregen uiteindelijk 77 gemeenten in totaal 200 miljoen euro uitgekeerd om 490 miljoen euro aan tekorten te dichten.

Lees ook: Gemeenten dreigen de jeugdzorg en ggz ‘terug te geven’ aan het Rijk omdat ze er veel te weinig geld voor krijgen.