Gele hesjes in Rotterdam worden oranje na handschudincident

De voorman van een plaatselijke gelehesjesbeweging vindt het respectloos dat twee activisten dinsdag weigerden premier Rutte een hand te geven.

Betogers in gele hesjes op de Erasmusbrug, afgelopen december.
Betogers in gele hesjes op de Erasmusbrug, afgelopen december. Foto Robin Utrecht/ANP

In Rotterdam zullen komende zaterdag tientallen activisten met oranje hesjes te zien zijn. Marco de Haas, de voorman van een van de Rotterdamse gelehesjesafdelingen, heeft zijn gevolg gevraagd de fluorescerende gele hesjes thuis te laten en in het oranje de straat op te gaan. Aanleiding is het incident dinsdagavond, waarbij twee activisten in gele hesjes weigerden premier Mark Rutte een hand te geven tijdens een bezoek aan het Torentje.

De Haas zegt dat de gele hesjes die bij Rutte op bezoek waren en hem geen hand wilden geven, zich respectloos opstelden tegenover de premier. Hij vreest dat de actie, die woensdag uitvoerig besproken is op met name sociale media, de hele beweging in een kwaad daglicht zal stellen.

„Wij willen laten zien dat we niet bij die groep horen. Het zijn dezelfde mensen die weigeren hun ID-kaart aan de politie te laten zien, die dingen willen blokkeren of de boel willen verstoren. Wij keuren dat af.”

Europese verkiezingen

De Haas overwoog al langer de kleur van de hesjes te veranderen, vanwege de agressieve houding van veel gelehesjesactivisten in Parijs. Volgens De Haas hebben geen van de betogers die bij de Oranje Hesjes Erasmusbrug - de naam is inmiddels veranderd - zijn aangesloten, de intentie geweld te gebruiken. Hij zegt bij iedere optocht de mensen te screenen op hun gedrag en intentie.

De voorman heeft inmiddels veertig oranje hesjes ingeslagen, die hij zaterdag zal meenemen naar de optocht. De Oranje Hesjes Erasmusbrug gaan de komende twee zaterdagen lopen van de Willemskade, via de Erasmusbrug naar de Markthal. De eurosceptische groep wil aandacht vragen voor de naderende Europese Parlementsverkiezingen op 23 mei en roept Rotterdammers op te stemmen op partijen als de SP, het FvD en de PVV.