Maasland kent het onderscheid tussen grap en rotopmerking niet

Zap De doorstart van De zwakste schakel, met Bridget Maasland, belooft niet veel goeds. Een totaal vertwitterd programma, aangestuurd door slechte tekstschrijvers.

Bridget Maasland in De zwakste schakel.
Bridget Maasland in De zwakste schakel. Beeld RTL4

Waarom hebben mensen toch zoveel moeite met het onderscheid tussen een grap en een belediging?

Maandag hoorde ik Bridget Maasland in M praten over de na vijftien jaar door RTL gereanimeerde quiz De zwakste schakel. De presentatrice had het programma helemaal ‘van haar’ gemaakt, onder meer door het klassieke „Je bent de zwakste schakel. Tot ziens” te veranderen in „Je bent de zwakste schakel. Daag.” Een kleine stap voor Bridget Maasland, maar een grote sprong in de Nederlandse televisiegeschiedenis.

Maasland beloofde ook dat ze ‘humor’ aan het programma zou toevoegen, overigens zonder in M alvast iets geestigs te zeggen. In De zwakste schakel zelf moest het dus gebeuren, humorsgewijs. Bij wijze van warming up zat Maasland een party-dj te zieken over zijn rekenkwaliteiten. Toen werd de eerste kandidaat weggedagd. Het ideale moment om de humor vrijelijk te laten stromen. Maasland maakte een opmerking over de ruimvallende blauwe jurk van de gast, die haar aan het medium Jomanda deed denken. Ik verzin dit niet.

Terug na 15 jaar: De Zwakste Schakel!

Na 15 jaar is De Zwakste Schakel terug op de buis, dit keer met Bridget als ijskoude presentatrice! En dat zullen de kandidaten weten ook… 👀De Zwakste Schakel is vanaf vanavond elke werkdag om 22:30 uur te zien.

Geplaatst door RTL 4 op Vrijdag 3 mei 2019

Na die rotopmerking werd het niet beter. Tussen de traag aaneengeklonken spelronden door meldde Maasland hoe vreselijk slecht de kandidaten presteerden op een toon die de indruk wekte dat ze zelf eigenlijk liever naar huis zou gaan.

Dinsdag (nieuwe aflevering, nieuwe kansen) bleef De zwakste schakel een totaal vertwitterd programma: een oefening in vliegen afvangen, vermoedelijk aangestuurd door tekstschrijvers met de verbeelding van een defecte vorkheftruck.

Ik hoorde Maasland vragen wiens reiskosten „beter hadden kunnen worden besteed aan een encyclopedie”. Een vrouw, eerder deelnemer aan schoonheidswedstrijden, werd bij haar uitschakeling aangeduid als ‘miss-lukking’. Daarop benoemde ik mijzelf tot de zwakste schakel: „Daag!”

De kinderen van Mandela

Bij de VPRO op NPO 2 viel ik in een programma dat wel met liefde en toewijding was gemaakt: Born Free. Mandela’s generatie van hoop, een film van voormalig Fotograaf des Vaderlands Ilvy Njiokiktjien. Ze portretteert een vijftiental jongeren van diverse komaf, allemaal geboren na de afschaffing van de apartheid, de ‘kinderen van Mandela’.

Born free gaat veel meer over wat er niet is veranderd in Zuid-Afrika dan over wat er wel is veranderd. „It’s not really as it reads, born free”, zegt een jonge vrouw. Er zijn veel voorbeelden van drugs en armoede, corruptie en ongelijkheid – met name onder de zwarte jongeren. Zo is er het pijnlijke relaas van het meisje dat in een daklozenopvang moest bedelen om een deken en die alleen kon krijgen in ruil voor seks.

Vrolijker is de excentrieke twintiger die maar niet uitgepraat raakt over de noodzaak van stijl („iets heel anders dan mode”). Met zijn kledinghandel wil hij uitbreiden tot over de hele wereld, al staat hij voorlopig met één rek tweedehands op een straathoek.

Njiokiktjien filmt met oog voor detail, de momenten waarop mensen zwijgen. Mooi is de huiselijke scène waarin een zwarte jongen probeert een kip weer uit zijn woonkamer te krijgen, nadat deze met een sliert kuikens van het stoffige erf naar binnen is getrippeld. In het tweede deel van Born free worden de verhalen optimistischer, onder meer dankzij een giechelig blank-zwart liefdeskoppel.

Toch laat de film vooral zien hoe zwaar de Zuid-Afrikanen het hebben. Dat bleek ook nog even in Nieuwsuur, dat verrassend een interview bracht met Jacob Zuma, de man die na een negenjarig rampbewind moest vertrekken. Corruptie? Hij was zich van geen kwaad bewust. De ‘kinderen van Mandela’ hebben slechte stiefvaders getroffen.

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.