FVD en GroenLinks niet in provinciebestuur Overijssel

Een coalitie met CDA, VVD, PvdA, ChristenUnie en SGP wordt nu gezien als het „meest kansrijk” voor de provincie Overijssel.

Jesse Klaver (GroenLinks) tijdens fractievergadering van de partij na de Provinciale Statenverkiezingen.
Jesse Klaver (GroenLinks) tijdens fractievergadering van de partij na de Provinciale Statenverkiezingen. Foto Bart Maat/ANP

Verkiezingswinnaars Forum voor Democratie en GroenLinks gaan geen deel uitmaken van het Overijsselse provinciebestuur. Dat heeft informateur Bart Krol woensdag bekendgemaakt. Een coalitie met CDA, VVD, PvdA, ChristenUnie en SGP wordt nu gezien als het „meest kansrijk”. Krol adviseert met de formatie te beginnen.

Krol, oud-gedeputeerde van de provincie Utrecht (CDA), spreekt van een coalitie „die gekenmerkt wordt door een breed midden”. Een middencoalitie is volgens hem „een goede basis om een uitgestoken hand te bieden naar beide ‘flanken’ die tijdens de verkiezingen gewonnen hebben.”

‘Onvoldoende haalbaar’

Uit een eerste informatieronde leek Overijssel op een coalitie van CDA, FVD, VVD, PvdA en ChristenUnie uit te komen. Maar de PvdA staakte drie weken geleden de onderhandelingen. De leemte die de partij achterliet, was niet meer te dichten. „Uit de gesprekken bleek dat er geen andere passende variant mogelijk was. Ook andere mogelijke combinaties met FVD bleken onvoldoende haalbaar”, zei Krol in zijn toelichting.

De gesprekken met GroenLinks liepen ook op niets uit. „De partijen verschillen op een aantal onderwerpen inhoudelijk dusdanig van elkaar” dat er geen afspraken mogelijk zijn waar iedere partij zich “voldoende in kan herkennen”, schrijft Krol.

Forum voor Democratie behaalde tijdens de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart in iedere provincie vijf zetels of meer. In Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland werd ze de grootste partij. In meerde provincies maakt FVD echter geen kans meer op collegedeelname, zoals in Zeeland, Friesland en Noord-Holland. In Zuid-Holland en Flevoland lijkt Forum wel af te stevenen op deelname aan het provinciebestuur.