Documentaire

Ademloos NPO 2, 23.00-00.05u.

De vader van de Vlaamse filmmaker Daniel Lambo overleed vermoedelijk aan de gevolgen van het inademen van asbest. Na de dood van zijn vader begint hij een onderzoek naar de dodelijke asbestindustrie. Lambo groeide op in Kapelle-op-den-Bos. Zijn vader werkte hier als arbeider en vakbondsman in de lokale fabriek van Eternit, ooit een van de grootste asbestproducerende bedrijven ter wereld. De productie van asbest is in Nederland en België al lang verboden, maar elders in de wereld wordt de gevaarlijke stof nog veel gebruikt. Waarom is er nog geen wereldwijd verbod op asbest? Lambo reist in zijn documentaire Ademloos naar het dorp Kymore in India, waar een dochterbedrijf van Eternit tot 2002 op grote schaal asbest produceerde. Het gebied is nu een van de grootste asbestdumpplekken ter wereld. Nirmala, een ex-lerares en moeder, besluit zich in te zetten voor de vele slachtoffers. Samen met de filmmaker strijdt ze voor een wereldwijd verbod op asbest. Makkelijk is dat niet, want ze moeten het opnemen tegen een machtige industrie.