Decentralisatie

Gemeenten: geen extra geld? Dan zorgtaken terug naar het Rijk

Gemeenten zeggen de extra kosten voor de toenemende vraag naar jeugdhulp en psychische hulp niet meer zelf op te kunnen vangen. Zij overwegen de gedecentraliseerde zorgtaken terug te geven aan het Rijk, als het kabinet niet bereid is hun in de kosten tegemoet te komen. Dat schrijft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) woensdag in een open brief in het AD. Er zijn steeds meer jongeren die jeugdzorg nodig hebben en mensen met psychische problemen die vaak in de maatschappelijke opvang terechtkomen, schrijven VNG-voorzitter Jan van Zanen en vicevoorzitter Hubert Bruls in de paginagrote advertentie. Bovendien hebben gemeenten moeten bezuinigen door de crisis. De tekorten leiden „tot onbegrip, frustratie en zelfs woede” bij bestuurders en ambtenaren, aldus de VNG. (NRC)