Reportage

De dag die niemand meer had verwacht

Ajax-Tottenham Hotspur Van het ouderlijk huis van Johan Cruijff in Betondorp tot de Arena: fans beleefden een bijzondere voetbaldag

Desillusie bij de Ajax-fans na de 2-3 en de uitschakeling in blessuretijd.
Desillusie bij de Ajax-fans na de 2-3 en de uitschakeling in blessuretijd. Foto Roger Cremers

Amsterdam is op deze woensdag 8 mei 2019 het centrum van de voetbalwereld, het toneel van een club die het onvoorstelbare binnen handbereik had. Verslag van de dag dat Ajax de Champions League-finale misliep.

13.00 uur. Akkerstraat, Amsterdam. Voor het ouderlijk huis van Johan Cruijff staan geraniums in rood en wit in de bloei. Cruijff woonde hier van zijn geboorte in 1947 tot 1959. De woning heeft grote ruiten, overblijfselen van de groentewinkel van zijn ouders. ‘Buiten spelen zou een vak moeten zijn op school’, staat op raamafbeeldingen van een jonge Cruijff, spelend met een leren bal op straat.

De kleinkinderen van Cruijff, noemde La Gazzetta dello Sport de huidige Ajax-spelers. Hij wordt als een van de grondleggers gezien van het huidige succes, door zijn coup in 2010 zorgde Cruijff mede voor de omwenteling waardoor eigen jeugd centraler kwam te staan in het technisch beleid.

„Hele lieve jongen, zacht karakter”, zegt een oudere vrouw over Cruijff. Ze zag hem hier als jong ventje voetballen. „Altijd met zijn broer Henny en met een bal.” Met haar 89 jaar is ze een van de oudste nog levende bewoners van de buurt. „Niet mijn naam in de krant, heel Betondorp kent me.”

Het is rustig hier in Betondorp op een historische voetbaldag in wording, de eerste Champions League-finale sinds 1996 die lonkt. Eetcafé De Avonden komt aan het begin van de middag langzaam in voetbalsferen, een fan zit in Ajax-tenue met shirt en korte broek aan de bar. „Vanavond zit het hier stampvol.”

Lees ook: Drama voor Ajax in de slotminuten

15.30 uur. Sjaak Swart (80) heeft het druk „met van alles”. Maar hij heeft wel een paar minuten tijd. Hij staat in het restaurant van jeugdcomplex De Toekomst, zijn vaste uitvalsbasis. Zenuwen heeft hij niet. „We spelen altijd goed tegen Engelsen, Ajax ‘heb’ het laten zien in de uitwedstrijd, het eerste half uur. Zo moeten ze nu weer beginnen. Ik houd het op 2-1 voor Ajax.”

Hij geniet van dit team. „Qua geld kan je niet meer tegen die grote clubs op, maar je ziet: door goed te scouten en een goede ploeg neer te zetten zie je wat er gebeurt.” Wat zou Cruijff hebben gevonden van dit Ajax? „Hetzelfde wat ik denk. Ik ken hem vanaf zijn geboorte, wij zaten op dezelfde lijn, zelfde mening. Aanvallend voetbal, vooruit denken, één goal meer maken als de tegenpartij. Dat is wat wij altijd gedaan hebben.”

19.00 uur. Fakkels ontbranden bij de Johan Cruijff Arena voor de ‘entrada’, een opzwepend ritueel met trommels, gezang en vuurwerk voor grote wedstrijden. Het gebeuren wordt live uitgezonden op AT5. Het moest de grootste entrada ooit worden en dat lukt waarschijnlijk: de opkomst is massaal. De gemeente en de politie waarschuwden geen vuurwerk mee te nemen nadat het bij het duel tegen Juventus fout ging, maar hier en daar wordt toch wat afgestoken. De actie verloopt verder zonder noemenswaardige ongeregeldheden.

Twee politiehelikopters cirkelen boven de Johan Cruijff Arena, overal staan politiepaarden en ME-busjes. De sfeer is opgewonden, zo vroeg zo druk voor een wedstrijd is het zelden bij Ajax. Voor de fanshop staat een enorme rij – nog even een wedstrijdsjaaltje halen à 19,95 euro. Wedstrijdshirtjes zijn allang uitverkocht.

Ajax is er klaar voor, Amsterdam is er klaar voor. Aan het begin van de avond lopen de kroegen aan De Dam vol met Spurs-fans. De sfeer oogt op dat moment gemoedelijk, waar er vorige week in Londen nog ongeregeldheden waren. Gezang klinkt onophoudelijk. Officieel zijn er 2.600 Spurs-fans, maar waarschijnlijk zijn er meer in de stad.

De sfeer is opgewonden, zo vroeg zo druk voor een wedstrijd is het zelden bij Ajax

19.30 uur. Er is een enorme wachtrij bij de hoofdingang. Sponsors, genodigden, fotografen, journalisten dringen zich naar voren. Het is organisatorisch ook nieuw voor Ajax, wedstrijden van deze omvang. Aftredend financieel directeur Jeroen Slop staat bij de desk waar de sponsors zich melden. Hij knikt. Alles onder controle. Mensen worden bij de draaideur druppelsgewijs binnengelaten zodat de ontvangsthal niet overloopt.

20.25 uur. Frenkie de Jong komt als eerste van de veldspelers het stadion in. Stampende beats klinken. Kort voor de wedstrijd klinkt het Bloed, Zweet en Tranen van André Hazes. Een zee van rood en witte vlaggetjes deinst heen en weer. Topsfeer. De boxen begeven het bijna. Tv-presentator en oud-international Gary Lineker is ingevlogen voor BT Sport. De Engelse oud-prof en analist Jamie Carragher zit met een bakje friet op de perstribune. Algemeen directeur Edwin van der Sar werkt internationale interviews af.

Ajax-supporters houden een entrada voorafgaand aan de returnwedstrijd Ajax tegen Tottenham Hotspur in de halve finale van de Champions League in de Johan Cruijff Arena. Foto Niels Wenstedt/ANP

21.05 uur. Ajax begint furieus. Direct een kans voor Dusan Tadic, maar Hugo Lloris stompt de bal weg. Hoekschop. Lasse Schöne neemt, fans pakken al hun mobieltje om te filmen, inspelend op een mogelijke goal, met specialist Matthijs de Ligt aan boord. Alsof hij naar de bal wordt toegetrokken, zo hoogt toornt hij boven Dele Alli uit. Boem, in de linkerhoek: 1-0.

Ajax raakt het initiatief kwijt. Kans Son. Kans Eriksen. Hoe lang gaat dit nog goed? Fans schreeuwen onrustig als Spurs ten aanval trekt. „Hé!”

Dan na een half uur, eigenlijk uit het niets. Aanval over links. Tadic op Ziyech, schitterend schot. „Ziyech, Ziyech, Ziyech”, klinkt het.

22.57 uur. De Arena trilt. Het is uitgelopen op een zenuwslopende exercitie (2-2). Ajax stort kort na rust in elkaar, de organisatie is weg, Spurs dringt onophoudelijk aan. Lucas Moura scoort binnen vier minuten twee keer. Het publiek houdt het niet meer, bier vliegt over de perstribune. Tien minuten voor tijd, Ziyech op de paal, géén bevrijdende 3-2. Jan Vertonghen kopt op de lat en zijn inzet daarna wordt voor de lijn weggehaald. Ajax naar de finale? Tot diep in blessuretijd Lucas Moura opnieuw toeslaat: 2-3, Ajax uitgeschakeld. Hoe is het mogelijk?